Filip Dewinter met wanhopige stunt: online spelletje dat moslims, Di Rupo en criminelen 'aanpakt'

Vlaams Belang-kopman Filip Dewinter blijft op zijn gekende manier proberen om een beetje aandacht te krijgen. Nu lanceert hij een online spelletje: een heel simpele game waarin je met een vliegenmepper Guy Verhofstadt (Open Vld) en Elio Di Rupo (PS) kan meppen, maar ook moslims van tapijten kan slaan, en uiteraard moskeeën en criminelen kan 'aanpakken'. Hoe meer zijn partij in de peilingen wegglijdt, hoe straffer het blijkbaar wordt bij het Belang.

Het gaat niet goed met het Vlaams Belang. In peilingen duikt de partij onder de grens van de 10 procent, het Belang lijdt heel hard onder de groei van N-VA. En dus moeten de kopstukken knokken om in de media te raken. Dewinter lanceert nu een controversieel online spelletje. Hij noemt het spelletje Minder-Minder-Minder, een verwijzing naar de uitspraken van Geert Wilders, zijn Nederlandse voorbeeld. Die deed zijn uitspraak in Nederland op de vraag: "Willen we meer of minder Marokkanen in Nederland?", met het gekende antwoord dus. 

Stuntman Dewinter

Dewinter heeft een lange traditie in shockeren en zo media-aandacht scoren (wat bij deze dus wel gelukt is). Het shockeffect dat hij beoogt met zijn spelletje is duidelijk: "De Vlaamse kiezer kan nu virtueel zorgen voor minder islam, minder immigratie en minder criminelen." Het spel, een goedkoop ineengedraaide gimmick, speelt zich volgens Dewinter af "in de straten van Antwerpen". De speler wordt er "geconfronteerd met vluchtende criminelen, opduikende megamoskeeën en moslimterroristen op vliegende tapijten". Het spelletje staat op de website van Dewinter. Even na de lancering was die wel al niet meer goed bereikbaar.

De Duitse hond

Wie Dewinter op Twitter volgt, ziet dat de Belang-frontman al langer alles uit de kast haalt om aandacht te scoren. Voorlopig lukte dat alleen maar echt toen zijn hond, een Duitse scheper, zijn neus brak. Meteen was dat goed voor een reeks artikels in de krant en ook een pak selfies, eentje met de 'dader' ook. 

Zijn 'foute' Hummer

En natuurlijk was er ook z'n Hummer. Een monster van een truck, met helaas een joekel van een spelfout op: lijstrekker in plaats van lijsttrekker. Dat leverde op vooral veel grapjes op, op Twitter was #lijstrekker zelfs trending. Dewinter zelf sprak van "een bewuste stunt".

De Kroatisch legervest

Maar hij blijft het proberen. Zo ging hij plots plakwerk doen in een legervest van een Kroatische militie tijdens de oorlog in Joegoslavië, waarmee hij ook weer media-aandacht scoorde...

'Westmal' of halal?'

Nog een poging: zijn campagne (opnieuw in wat krom Nederlands) om traditionele Vlaamse bieren, of frieten af te zetten tegen 'halal en couscous'. Nog geen echte media-aandacht mee gescoord tot nu toe...

Kijk 'ns naar mijn auto!

En ook opvallend: een wat vreemdsoortige obsessie voor zware wagens. De Hummer was er, maar Dewinter blijft uitpakken met z'n wagenpark. 

Lees meer