Diablo Fest 1: hét metalfeestje van het voorjaar

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Het leek wel of Diablo Blvd., en dan vooral hun nieuwe plaat ‘Follow The Deadlights’, de laatste dagen alomtegenwoordig was. Ook op newsmonkey kwamen frontman Alex Agnew en gitarist Andries Beckers hun verhaal al doen. Het mediaoffensief van de band had natuurlijk alles te maken met de release van hun nieuwste album en het bijhorende feestje dat de welluidende naam ‘Diablo Fest 1’ meekreeg. Het spreekt voor zich dat ook wij gisterenavond te vinden waren in een stampvolle, want uitverkochte, Antwerpse Trix.

Om de release van ‘Follow The Deadlights’ in de spotlight te zetten, nodigden de jongens van Diablo Blvd. een aantal bands uit. Your Highness, King Hiss, The Setup en Vanderbuyst kregen stuk voor stuk een dik half uur speeltijd om zich van hun beste kant te laten zien. Het spreekt voor zich dat ook zij alles uit de kast haalden om zich in de gunst van het talrijk aanwezige publiek te spelen. 

© Tim Tronckoe

Perfecte opwarmers

Wanneer wij aankomen, is Your Highness volop bezig om te bevestigen wat wij al langer weten: deze jongens zijn klaar voor een groter podium. Een opener op een avond als deze moet zich meestal tevreden stellen met een handvol fans die de toog alvast even willen ruilen voor een plaatsje vooraan in de zaal, maar na de laatste tonen van de loodzware stoner gaan de handen tot ver voorbij de helft van de zaal op elkaar. Die van ons incluis.

Volgende in de line up zijn de rockers van King Hiss. Eind mei pakken  ook zij uit met een nieuwe plaat en al van bij de eerste tonen mag het duidelijk zijn dat de West-Vlamingen klaar zijn om de baan op te gaan met het nieuwe materiaal. Zanger Coudron haalt vocaal ongemeen hard uit terwijl de man als een bezetene kronkelt over het podium. De rest van de band doet wat een rockband van hun kaliber moet doen: verstand op nul en gaan!

The Setup, al jaar en dag sterkhouders binnen de Belgische hardcorescene, mag daarna het podium overnemen en gaat, met de imposante frontman Kris voorop, over spreekwoordelijke lijken. Snoeihard, recht door zee en zonder ook maar één keer op de rem te gaan staan laten ze geen spaander heel. Vorige week lieten ze op Groezrock de Etnies Stage verweesd achter, vanavond doen ze net hetzelfde met Trix. Nice!

Vanderbuyst maakt van de eerste uitgave van Diablo Fest meteen een internationale editie. De sympathieke Nederlanders wisten ons vorig jaar op Graspop Metal Meeting aangenaam te verrassen en ook vanavond gaat hun hardrock er in als zoete koek. Gitarist Willem Verbuyst en zijn kompanen worden al een tijdje vooraf gegaan door een stevig uit de kluiten gewassen live-reputatie en die doen ze opnieuw alle eer aan. 

© Tim Tronckoe

Kippenvelmoment

Met vier perfecte opwarmers is het dan aan de hoofdbrok van de avond…  Kijk, het zou flauw zijn om onze pen nu in vitriool te doppen en een knoert van een recensie van de show te gaan schrijven. Want laat ons eerlijk zijn: wie ook maar enigszins een beetje voeling heeft met de Belgische metalscene weet dat deze jongens ontzettend goed bezig zijn. Als je dan ook nog eens weet dat ze ongemeen gefocust naar deze avond hebben toegeleefd en niets aan het toeval overlaten, kan je niet anders dan verwachten dat de officiële voorstelling van hun nieuwe plaat een schot in de roos zou zijn.  

Met waanzinnig knappe visuals op een gigantisch led-scherm, een frontman die belachelijk goed bij stem is en een band die speelt op het scherp van de snee is opener ‘Beyong The Veil’ meteen goed voor een eerste kippenvelmoment. Er volgen er nog een aantal… ‘Saint Of Killers’, bijvoorbeeld, of single ‘Follow The Deadlights’. Of een aangedane Agnew die zichtbaar geniet wanneer een bomvolle Trix naadloos de koortjes overneemt. Een dik uur later neemt de band afscheid met bisnummers ‘War Pigs’ en ‘Outcast’. En zijn wij sprakeloos…

In heel wat interviews en andere artikels gaf de band meer dan eens aan dat het met de nieuwe plaat écht menens is. Alles moet wijken voor Diablo Blvd. en ze zullen er alles aan doen om dit te doen te slagen. Niets hebben ze aan het toeval overgelaten om ook buiten de grenzen van ons kleine landje voet aan wal te krijgen. Na wat we gisterenavond hebben gezien, kan dat enkel nog maar een kwestie van tijd zijn.

© Tim Tronckoe

‘Follow The Deadlights’ is uit bij Sony Music Belgium.

Lees meer over Diablo Boulevard en Diablo Fest: