CD&V speelt het keihard: "Ik ben 55 en ontslagen. Volgens N-VA moet ik nu mijn huis verkopen?"

© Twitter

CD&V laat de uitschuiver van Jan Jambon (N-VA) niet koud worden. De partij valt de sociale geloofwaardigheid van N-VA aan en daarvoor zijn alle middelen goed: het beeld van een oudere vrouw die ontslagen is en nu zich afvraagt of ze van N-VA haar huis moet verkopen. De vijandigheid is des te pijnlijker voor N-VA, omdat net nu Bart De Wever zegt dat hij een coalitie met CD&V wil.

CD&V komt met een paar heel felle beelden voor de dag. Het strafste van al was misschien wel de tweet met een poster van een oude vrouw, met daarbij de tekst: "Ik ben 55 en ontslagen. Ik wil werken maar niemand wil me aannemen. Volgens N-VA moet ik nu mijn huis verkopen en dan huur betalen voor mijn leefloon?" (zie boven). CD&V-voorzitter Wouter Beke doet er een even felle lap op (zie rechts), onder de hashtag #hardvochtig. CD&V zag een kans om de uitschuiver van Jan Jambon te benutten en gebruikte die optimaal.

En het ACW hakt mee

Ook het ACV springt bij, voorzitter Marc Leemans haalt uit: "Veel jonge en oudere werkzoekenden hebben het moeilijk", maar ze worden volgens Leemans een tweede keer ‘gestraft’ door de uitkering in tijd te beperken. En daarna volgt volgens Leemans een "derde straf": "Geen werk na maximum 3 jaar? Eigen schuld, dikke bult volgens N-VA: naar een leefloon. En dan moet je er eerst ook nog gemeenschapsdienst voor verrichten. De straat vegen bijvoorbeeld. Alsof je daarmee je kansen op echt werk mee verhoogt."

CD&V trekt de "Geloof ze niet"-lijn spijkerhard door

De uitval is bijzonder fel, maar verrassend is ze niet. CD&V maakte een bijzonder duidelijke keuze op het kiescongres in Brugge. Daar koos de partij ervoor frontaal te gaan inbeuken op de marktleider N-VA. De manier om dat te doen? N-VA aanvallen op hun sociale flank, omdat die het zwakst is. De ene na de andere CD&V'er, zeker diegenen van de ACW-vleugel, herhaalden in Brugge dat N-VA voor sociale afbraak zal zorgen, dat uitkeringen en gezondheidszorg in gevaar  zijn. En de leider van die aanval, de man die de kernboodschap van CD&V best onder woorden bracht, was Kris Peeters zelf. Zijn "geloof ze niet"-speech had een glashelder doel: de kiezer doen twijfelen over de juiste sociale ingesteldheid van N-VA. "Geloof ze niet als ze zeggen dat de afschaffing van de index dé oplossing is. Geloof ze niet als ze zeggen dat de beperking van de uitkeringen in de tijd de werkloosheid zal oplossen. Geloof ze niet als ze zeggen dat alles opgelost zal zijn als we de wachtuitkeringen afschaffen. Geloof ze niet."

Het beeld van de oudere vrouw is overigens een veelgebruikte reclamefoto. Op Twitter dook de campagne voor mislukte rugoperaties meteen ook op. 

N-VA: "Smerig, onjuist en compleet onder de gordel

N-VA'ers zelf reageerden in elk geval boos. Parlementslid Annick De Ridder had het over een "campagne op z'n Amerikaans (smerig, onjuist en compleet onder de gordel).

Uitgerekend nu onthult N-VA ook wat ze na de verkiezingen van plan is, qua coalitievorming. Bij VTM liet N-VA-voorzitter Bart De Wever weten dat hij liefst met CD&V en Open Vld na de verkiezingen een Vlaamse regering vormt. Zelf wil hij wel informateur van die Vlaamse regeringsvorming zijn. Op Vlaams niveau heeft de grootste partij het initiatiefrecht na de verkiezingen, en komt de koning niet tussen.

Eerst Vlaamse coalitie als het van N-VA afhangt, CD&V zegt al "neen"

Federaal wil De Wever een heel andere aanpak. Dat gaf hij vrijdag aan. Hij wil federaal niet gaan praten, zolang die Vlaamse regering niet gevormd is. Want, hij wil dan als Vlaamse regering federaal gaan praten met de Franstaligen.

Ook die uitspraak kwam zwaar onder vuur van CD&V. Kris Peeters had het over een "compleet onzinnige en onrealistische strategie". 'Ik zou absoluut willen vermijden dat we in dezelfde situatie zitten als de vorige keer." 

Lees meer