Paus Franciscus: "Ook marsmannetjes kunnen gedoopt worden"

Dat onze paus Franciscus 'ne speciale' is, weten we al langer. Maar wat hij gisteren vertelde tijdens zijn dagelijkse ochtendmis, is wel heel opvallend. "Als er ooit marsmannetjes zouden landen op aarde en eentje zou gedoopt willen worden, wie zijn wij dan om dat te weigeren?"

Opvallende uitspraak dus, maar de paus verwacht natuurlijk niet echt dat er in de toekomst een ruimteschip vol met gelovige aliens op het Sint-Pietersplein zal landen. Franciscus probeerde gewoon in zijn gekende stijl met een humoristische ondertoon een actueel probleem binnen de Rooms-Katholieke Kerk aan te kaarten.

Er woedt momenteel namelijk een heftige discussie onder de bisschoppen of gescheiden en hertrouwde mensen wel het recht hebben om de communie en de andere sacramenten te ontvangen. Met zijn voorbeeld wilde de paus duidelijk maken dat de Kerk niemand mag uitsluiten. Vorig jaar maakte Franciscus ook al duidelijk dat hij de omgang van de Kerk met homoseksuelen niet steunt: "Wie ben ik om die mensen te veroordelen?"

"De alien is mijn broer"

Het is trouwens niet de eerste keer dat het Vaticaan het over het buitenaardse heeft. Er bestaat zelfs zoiets als de Vaticaanse Sterrenwacht. De directeur van die sterrenwacht, Jose Gabriel Funes, verklaarde in 2008 dat het geloof in aliens niet botst met het katholieke geloof, integendeel. "Het is best mogelijk dat ergens anders ook intelligent leven rondloopt, net als ons door God geschapen. Dat maakt dat aliens eigenlijk evengoed onze broers en zusters zijn", vertelde hij in een interview aan L'Osservatore Romano.