De Wever razend op Di Rupo na uitspraken over 'arme afkomst'

© epa

Een interview tussen Johan Vande Lanotte (sp.a) en Elio Di Rupo (PS) maakt de N-VA woest. Daarin had de premier het over de bescheiden afkomst van de N-VA'ers, hij vond het "onverdraaglijk dat ze die uitspelen om een asociale politiek te verdedigen". Bart De Wever is bijzonder ontstemd.

"Dit is echt de campagne van de gemene aanvallen aan het worden. Wat Elio Di Rupo nu doet, is echt totaal onder de gordel. Sinds wanneer sleur je iemand zijn afkomst erbij", stelde een N-VA-topper vandaag.  

"Ik gebruik dat mijn afkomst niet om een asociale politiek te verdedigen"

Aanleiding is een interview van de premier aan De Standaard. Daarin haalt Di Rupo heel hard uit, als de vraag komt dat de N-VA zichzelf een sociale partij noemt, zij het geen socialistische. "N-VA’ers die hun bescheiden afkomst uitspelen om een asociale politiek te verdedigen, dat is onverdraaglijk. Iedereen weet dat ik van arme komaf ben, maar ik gebruik dat niet om een asociale politiek te verdedigen", schiet Di Rupo.

Op de expliciete vraag of het nu over Bart De Wever en Liesbeth Homans gaat, antwoordt Di Rupo dit: "Ik betwist niet dat zij misschien een moeilijke jeugd hebben gekend, maar de mijne was zeker niet gemakkelijker. Alleen gebruiken zij het feit dat ze in bescheiden omstandigheden zijn opgegroeid, als rechtvaardiging voor een asociale politiek, als een toelating om arme mensen te mogen aanvallen. Ik vind dat schandalig."

"Persoonlijk feit"

De verontwaardiging is meer dan wederzijds bij N-VA. "Je mag dus wel je eigen jeugd uitspelen als je socialist bent, maar niet als je er door hard werken gekomen bent? Ongelofelijk. Dat is net de essentie van het verhaal dat wij willen vertellen: verantwoordelijkheid nemen loont", valt bij N-VA het horen.

Daar wil De Wever ook opnieuw Di Rupo uitdagen tot een rechtstreeks duel. De premier paste daarvoor, toen Terzake een debat tussen beiden had aangekondigd als "een clash tussen het PS- en N-VA-model". De Wever ging op VTM uiteindelijk wel in debat met Paul Magnette, de PS-voorzitter. Maar na dit 'persoonlijk feit', wil De Wever dus de degens kruisen met de échte baas van de PS: Di Rupo himself.

Lees meer