De geniale hersenbreker Rubik's Cube bestaat 40 jaar

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Kent u hem nog? Deze slimme puzzel in de vorm van een kubus? Nostalgie alom, geen tablets en apps om je kids stil te houden op de achterbank. Wel een eenvoudige kubus bestaande uit 3 rijen met telkens 3 blokjes, waarvan elk zijvlak een andere kleur heeft. Elke rij blokjes kan je zowel horizontaal als verticaal draaien. Aan u om de wirwar van kleuren te ontwarren naar een kubus met egale zijvlakken. Iets simpel en toch uren plezier gegarandeerd.

De kubus is een uitvinding van de Hongaar Erno Rubik. Een jonge professor die op zoek was naar nieuwe leuke manieren om zijn leerlingen iets bij te brengen. De kubus gebruikte hij in 1974 bij zijn lessen om ruimtelijke relaties uit te leggen. De kubus symboliseert de sterke contrasten van de mensheid: verbijsterende problemen en triomfantelijke intelligentie; eenvoud en complexiteit; stabiliteit en dynamiek; orde en chaos.

Erno Rubik kwam op een Toy Fair in contact met Tom Kremmer van de Ideal Toy Company die het speelgoed op de markt bracht. En zo was werd de rage in de jaren ’80 geboren. Overal speelden kinderen, maar ook ouders met de kubus. Het is uitgegroeid tot een symbool van dit decennium. Deze kleine kubus lag aan de basis van kunststromingen, pop video’s, Hollywood-films en had zelfs een eigen tv-show!  Er ontstond een sport ‘Speed cubing’ en de kubus is zelf in de ruimte geweest. Het vertegenwoordigt zowel genialiteit als verwarring.

De schoonheid van de Rubik’s Cube is dat je instinctief weet wat de bedoeling is, maar dat het zonder instructies bijna onmogelijk op te lossen is. Hierdoor is het een van de meest ergerlijke en tegelijkertijd boeiendste uitvindingen ooit bedacht. Om het 40-jarig bestaan van de Rubik’s Cube te vieren kan je vandaag zelf met deze hersenkraker aan de slag op de startpagina van Google.

Britt Van Geel