Japan gaat 'ijsmuur' rond Fukushima bouwen

De Japanse overheid gaat akkoord met het plan van uitbater Tepco om een 'ijsmuur' rond de kerncentrale van Fukushima aan te leggen. Op die manier zou radioactief water, dat uit de centrale lekt, zich niet kunnen mengen met puur grondwater.

Tokyo Electric Power Co (TEPCO) kondigde in september plannen aan om de grond rond de geteisterde kerncentrale van Fukushima te bevriezen. Sinds de aardbeving en tsunami in maart 2011 zijn er constant problemen met de centrale. Enkele dagen na die natuurramp vond er een meltdown plaats, en sindsdien lekt er regelmatig radioactief water in de ondergrond. De nucleaire waakhond van het land gaat nu akkoord met de experimentele methode om die lekken in te dijken.

Muur van 1,5 kilometer

Het plan, dat door de overheid financieel gesteund wordt, voorziet pijpleidingen in de ondergrond in een cirkel van 1,5 kilometer rond de centrale. Daar zal tot op een diepte van 30 meter koelvloeistof doorstromen, wat de grond een negatieve temperatuur moet geven. Zo zou het grondwater afkomstig van de omliggende bergen zich niet kunnen vermengen met het radioactief afvalwater dat gebruikt is om de reactoren af te koelen, en dat water zou dan weer niet kunnen ontsnappen.

"We maakten ons over enkele dingen zorgen, zoals de mogelijkheid dat een deel van de bodem zou kunnen wegzinken", aldus een overheidsmedewerker aan persbureau AFP. "Maar uit de studies blijkt nu dat er geen grote nadelen aan het plan verbonden zijn, en dus besloten we dat Tepco ermee kan doorgaan." Wetenschappers zijn voorzichtig positief over het plan. Het idee om de ondergrond te bevriezen werd eerder al gebruikt om tunnels nabij rivieren te bouwen, maar nooit op deze schaal of op langere termijn.

Meer over Fukushima en Tsjernobyl