"Topdag" voor De Wever: eerst PS, dan Peter Mertens én FDF op de koffie

Vandaag begint Bart De Wever eraan. Meteen krijgt hij een hele boterham Franstaligen op zijn bord, de voormiddag is meteen cruciaal: dan passeren PS, MR en het cdH. Heel de namiddag is gevuld met eerder nutteloze gesprekken, met als 'topmomenten' het bezoek van Peter Mertens én Olivier Maingain.

Bite the bullet, moet Bart De Wever vanochtend denken. Want het wordt vandaag gezellig bij de informateur. Hij ziet alle Franstalige voorzitters. De PS dus, maar ook de PTB, de communisten wonnen immers twee zetels. En voorzitter daarvan is Peter Mertens, want de communisten zijn de enige unitaire partij. "Ja, dat wordt heel leuk", klinkt het ironisch in de wandelgangen van de Senaat, waar de informateur kantoor houdt. "We gaan hem wel verplichten om heel de tijd Frans te praten, want hij is een Franstalige voorzitter hé", zegt men al lachend. 

En alsof dat nog niet voldoende is, krijgt De Wever straks ook nog het FDF over de vloer. Was het toeval, dat de diensten van de informateur eerst een schema doorstuurden zonder het FDF op? Pas later werd Olivier Maingain aan de lijst toegevoegd, hij mag om 17 uur nog langsgaan. Dan heeft De Wever er ook al een uurtje met Mischaël Modrikamen van de Parti Populair opzitten, want die haalden ook één zeteltje. "Een topdag", klonk het ironisch. 

Hoe vijandig staat de PS?

Er zijn vandaag, tussen al dat kaf door, dus drie cruciale gesprekken: de PS, de MR en het cdH. Om 10 uur begint hij eraan, en staat hij meteen oog in oog met de PS. PS-voorzitter Paul Magnette kende hij niet persoonlijk voor de campagne, en de twee ontmoetingen (het debat bij De Tijd en het verbale gevecht op leven en dood bij VTM) lieten nu niet meteen de beste menselijke herinneringen. 

Maar goed, "politiek is uitstekend toneel met slechte acteurs", is de boutade van De Wever. De grote vraag is of, eens de camera's niet meer draaien, het gesprek met de PS iets kan opleveren. Want ook al is een coalitie met christendemocraten en liberalen de eerste optie voor N-VA, dan nog is het best niet in open oorlog met de PS te gaan. Nochtans was er binnen N-VA afgelopen dagen grote ergernis over de uitspraken van Yvan Mayeur, en het eindeloze herhalen "dat de socialisten de grootste familie zijn". Benieuwd of dat allemaal op tafel komt. Het is vooral uitkijken naar wat de PS-voorzitter aan de deur zal zeggen: hoe vijandig of verzoenend zijn de woorden daar?

Wat zal Charles Michel zeggen?

Meteen daarna, om 11 uur, is er een minstens even cruciale vergadering. Dan komt Charles Michel langs. De MR-voorzitter is een sleutelfiguur, zijn partij ging vooruit in de Kamer en staat nu op 20 zitjes. Samen met de Open Vld zijn ze zelfs net iets groter dan de N-VA, met 34 Kamerzetels tegen 33. Tijdens de campagne stelde Michel zich heel hard op, maar in Waals-Brabant won de MR verpletterend. De uitslag in Franstalige België is eigenlijk even verscheurd als België zelf: heel de as Brussel-Luxemburg, met de provincies Waals-Brabant, Namen en Luxemburg stemde blauw of oranje bij wijze van spreken. Luik en Henegouwen stemden rood. 

Vraag is vooral: hoezeer hangt de MR al vast aan de PS. Want de liberalen willen niet het risico lopen om uit de boot te vallen voor de Waalse en Brusselse regering. De MR deed het niet slecht voor die verkiezingen, maar de PS is de grootse én aan zet. Benieuwd dus ook wat Charles Michel aan de deur zegt.

Benoît Lutgen: met 9 zitjes toch een cruciale speler

Om 12 uur is er zonder twijfel het interessantste gesprek: dan komt Benoît Lutgen, de cdH-voorzitter. Geen Joëlle Milquet meer, maar deze Luxemburger, die enorm populair is in zijn thuisbasis. Als minister van Landbouw een man van de Ardennen, iets heel anders dan de linkervleugel van het cdH. De twee hebben elkaar nog nooit ontmoet, al hebben ze wel wat gemeenschappelijke goede contacten. De vraag is dus hoe snel De Wever doordringt tot Lutgen en of er enige chemie tussen beiden is. Want hij heeft wel een sleutel in handen. Als het cdH, met amper 9 zitjes in de Kamer, op geen enkele manier wil meedenken met een poging om een coalitie van rooms-blauw met N-VA in de stijgers te zetten, dan is de oefening meteen voorbij. 

Zo'n vaart zal het vandaag niet lopen. Bij N-VA had men vooral het gevoel dat de sleutel tot het cdH ook bij CD&V ligt. "Totaal onduidelijk wat hun positie is. Willen ze echt meedenken en de poging ondernemen, of is het schone schijn? Niemand die het weet", stelde een N-VA-kopstuk.

In de namiddag is het puur voetbal voor de tribune: Ecolo is misschien de enige waarvan het de moeite is even te praten. Tenslotte zal N-VA, als het ooit een staatshervorming wilt, toch ook een tweederde moeten vinden. Niet bij de start van een regering, wel ergens in die legislatuur. De Groen en Ecolo volstaan dan, gesteld dat er ooit een rooms-blauw-N-VA-kabinet komt. Toch maar vriendelijk blijven dus.

Lees meer