Weg met Android, Samsung gaat volop voor eigen besturingssysteem Tizen

De Samsung Z is de eerste smartphone die op Tizen zal draaien, het nieuwe besturingssysteem dat Samsung samen met chipmaker Intel ontwikkelde. Tussen juli en september verschijnt de Z op de Russische markt en later zal hij ook hier te krijgen zijn, maar wanneer precies is nog niet duidelijk.

De meeste Samsung-smartphones werken momenteel op het Android-besturingssysteem van Google. Om in de toekomst minder afhankelijk te zijn van het Amerikaanse technologiebedrijf, heeft Samsung met Tizen nu dus zijn eigen besturingssysteem ontwikkeld.

De 'Tizen Store'

Samsung is momenteel de nummer één van de wereld als het om het verkopen van Android-gestuurde toestellen gaat. Maar ook concurrenten zoals HTC, Sony en Huawei gebruiken Android. "Omdat Samsung Android gebruikt, heeft het bedrijf het moeilijk om zich van de andere merken te onderscheiden. Met Tizen kan Samsung dat nu wel doen", zegt Ian Fogg van consultancybedrijf IHS aan de BBC.

"Daarnaast houdt de lancering van Tizen wel het risico in dat het bedrijf niet genoeg kwalitatieve apps aan de gebruikers kan aanbieden", zegt Fogg. Maar het hebben van een eigen app-store zou wel meer geld in het laatje kunnen brengen voor Samsung. Mensen die nu op Android-toestellen apps downloaden, spijzen vooral de kas van Google en niet die van Samsung.

Volgens Samsung heeft het Tizen-besturingssysteem enkele voordelen ten opzichte van Android. Zo is er een snellere opstarttijd en een beter geheugenbeheer, waardoor het toestel vlotter werkt.

Meerdere toepassingen

Wanneer de Samsung Z bij ons in de rekken ligt, is dus nog niet bekend en ook over de prijs zijn nog geen details vrijgegeven. Het toestel komt in twee kleuren: zwart en goud. Het Tizen-besturingssysteem wordt trouwens niet enkel gebruikt om smartphones aan te sturen. Wearables zoals de Galaxy Gear 2 en de Gear Fit draaien al op Tizen.

Lees meer

Bron: BBC