Deze foodporn maakt het WK (toch) wat leuker voor iedereen

Laten we eens origineel snacken tijdens deze wereldbeker. Hier zijn, per deelnemend land, de dingen die je eens kan proberen. En uiteraard hoort daar drank bij. Zo kan je, zelfs als het voetbal je gestolen kan worden, er toch nog een leuke uitdaging van maken. We beginnen met de landen die vandaag nog spelen.

Vandaag speelt Colombia een eerste keer. Je kan arepas maken. En daar aguardiente bij drinken.

Een arepa is een ongerezen maïsbroodje. Arepas zijn even eenvoudig als lekker en je kunt ze zowel hartig als met een zoete vulling eten. Ze worden gewoonlijk gemaakt van voorgegaard maïsmeel, waardoor de broodjes snel klaar zijn. Hier is een recept.

Aguardiente stamt af van het Latijnse aqua ardens, wat vurig water of, letterlijk, brandend water betekent. De aguardiente die ze in Colombia drinken is een uit suikerriet gewonnen naar anijs smakende likeur met een alcoholpercentage van 29 procent.

Die wedstrijd is de tegen Griekenland. We gaan voor spanakopita en ouzo.

Deze authentieke spinazietaart zit boordevol spinazie, ui, kaas en kruiden in een krokant, luchtig laagje filodeeg. Hier is het recept. 

Daar hoort dan een glaasje ouzo bij. De Grieken horen het niet graag, maar het woord "ouzo" is afgeleid van het woord "üzüm", wat druiven betekent in het Turks. Ouzo wordt in koperen ketels gedistilleerd uit een nauwkeurige combinatie alcohol (ethanol), anijs (Pimpinella anisum), steranijs, kardemom, maïs, angelica (engelwortel), lindebloesem en koriander. Toch is de smaak die het meest naar voren komt die van anijs.

Uruguay: een chevito met een Club-Mate.

Een Chivito is de coole Uruguayaanse variant op de hamburger. Zo maak je hem.  Mate is een aftreksel van de jonge blaadjes en knoppen van de mateplant. Het is dus een soort thee. Maar geen nood: wij gaan voor  Club-Mate is een cafeïne- en koolzuurhoudende frisdrank, met maté-extract. Die wordt in Duitsland gemaakt en je zou er dus nog kunnen aangeraken. 

Costa Rica is de tegenstander van Uruguay. We gaan voor tacos ticos met Cacique Guaro.

Tacos Ticos zijn de Costa Ricaanse versie van de Mexicaanse klassieker. Hier vind je een recept. Cacique Guaro is de door de overheid genationaliseerde suikerrietlikeur. Hij is erg neutraal van smaak en je kan 'm mengen met vanalles om long-drinks te maken.

Engeland: fish & chips uiteraard plus gin-tonic.

We gaan het niet moeilijk maken wat Engeland betreft: fish and chips it is. Hier is hoe Jeroen Meus dat op z'n goedkoopst en best klaarmaakt. En daarbij een gin-tonic. Gin en tonic, ook niet echt moeilijk.

Italië is de eerste tegenstander van de Three Lions. Originele pizza zeggen we dan, en een grappa op de gezondheid van de Azurri.

Pizza, pizza! Gezien het uur van de wedstrijd is diepvries of afhaal uiteraard een optie. Maar, kijk, hier zijn 12 originele, superlekkere en makkelijk te maken pizza's van de hand van Jamie Oliver.

Grappa wordt vervaardigd uit distillatie van restanten van de druiven na de wijnbereiding. Oorspronkelijk was het een manier om de overtollige trosdruiven niet te hoeven weggooien aan het einde van het seizoen. Er zijn tal van soorten en smaken - vraag best aan een Italiëganger of iemand met Italiaanse roots welke hij of zij de beste vindt.