Keniaanse stropers slachten een van de grootste olifanten ter wereld

Stropers hebben in Kenia een van de bekendste olifanten ter wereld gedood: een dier met slagtanden die zo groot waren, dat ze de grond raakten en zichtbaar waren vanuit de lucht. Satao is het zoveelste slachtoffer van de belachelijke en illegale jacht op ivoor.

De 45-jarige Satao, een van de grootste olifanten ter wereld, werd in het Keniaanse nationaal park Tsavo neergeschoten met giftige pijlen. Parkwachters hebben zijn karkas gevonden met op de plaats waar zijn slagtanden ooit hingen twee enorme gaten. Zijn hoofd was zodanig verminkt dat hij geïdentificeerd moest worden via zijn oren. 

"Satao is dood, vermoord door een gifpijl van een ivoorstroper", laat het park weten in een persbericht. "Vermoord om de schijnbaar onverzadigbare vraag naar ivoor te voeden in verre landen. Een geweldig leven is verloren gegaan zodat iemand ver weg een ornamentje op zijn schoorsteenmantel kan zetten. Rust in vrede, oude vriend, je zal gemist worden."

Slagtanden zichtbaar vanuit de lucht

Satao was een van de populairste dieren in het nationale park. Hij werd extra in het oog gehouden door de rangers, omdat ze wisten dat hij een gewilde prooi was voor stropers. "Zijn gigantische slagtanden zorgden ervoor dat hij gemakkelijk identificeerbaar was, zelfs vanuit de lucht."

De illegale handel in ivoor is sinds 2007 verdubbeld. China is de grootste afnemer, gevolgd door de VS. Volgens milieuorganisaties worden er tegenwoordig 30.000 olifanten per jaar geslacht. Hun ivoor wordt voor duizenden dollars per kilogram verkocht.