Vijf vieze beesten die uit mensenoren werden gehaald

Vorige week trokken artsen Down Under een kakkerlak uit iemands oor. Het blijkt geen alleenstaand geval, en ook de kakkerlak is niet enige beestje dat al eens een mensenoor van nabij komt verkennen. Lees en huiver.

De kakkerlak

In het noorden van Australië belandde Hendrik Helmer in het ziekenhuis van Darwin met zijn ongenode gast. Helmer had het insect al proberen weg te krijgen door water in zijn oor te gieten, maar daardoor kroop het beest alleen maar dieper. Ook een stofzuiger bracht geen soelaas.

In het ziekenhuis konden artsen de kakkerlak doden door olijfolie in Helmers oor te gieten, waarna een pincet de rest deed. "Ze zeiden dat ze nog nooit zo'n groot insect uit iemands oor hadden getrokken", zei Helmer aan ABC. Het beest was maar liefst 2,5 cm groot.

Helmers ervaring is bizar, maar zeker niet uniek, zoals je kan zien in dit filmpje van een ander geval. Ian Storper van een New Yorks ziekenhuis zegt aan Fox News dat hij in zijn carrière al "een paar dozijn" gevallen heeft meegemaakt. Blijkbaar geraken de beestjes vlot in je oor, maar geraken ze er niet terug uit omdat ze niet achteruit kunnen kruipen.

Een spin

In augustus 2012 belandde in China een zekere mevrouw Lee in het ziekenhuis in Changsha met jeuk aan haar oor. Er zat al vijf dagen een spin in, staat in onder meer de Huffington Post. De artsen konden de spin verjagen door een zoutoplossing in het oor te gieten.

© Reddit/Psycho0222

Een mot

In juni 2011 sloop in het Amerikaanse Parker (Colorado) een mot in het oor van de twaalfjarige Wade Schlote, die huilde en schreeuwde van de pijn. Zijn moeder kreeg het dier er niet uit met vloeistof, waarna ze Wade naar de spoed bracht. "Yeah, right. Daar zit geen mot in," reageerde de artsen aanvankelijk. Tot ze het beest zagen zitten. Na enkele onsuccesvolle pogingen bracht een pincet redding voor Wade, aldus 9News. De mot bleek nog levend en wel, en begon doodleuk rond te vliegen. De nachtvlinders worden blijkbaar wel vaker uit oren gehaald, zoals bij deze man:

Maden

De Engelse Rochelle Harris kwam in juli vorig jaar van Peru terug met een schrapend geluid in haar oor. Toen ze zware hoofdpijn kreeg en er uitscheiding uit haar oor kwam, ging ze naar de dokter, die aanvankelijk dacht aan een oorinfectie. De 27-jarige vrouw bleek echter vleesetende maden in beide oren te hebben zitten, die chirurgisch verwijderd moesten worden. De enige schade bleek uiteindelijk een gat van twaalf millimeter in haar gehoorkanaal, staat in de Daily Mail.

De maden waren larven van de cochliomyia hominivorax, een soort bromvlieg die eitjes legt in wonden bij mensen en dieren. Een wijfje kan tot 250 eieren leggen die binnen de 24 uur kunnen uitkomen.

Een kever

In juli 2011 postte YouTube-gebruiker freddee44 het volgende filmpje, dat bestaat uit twee delen. In het eerste zie je hoe de man beweert dat een kever in zijn oor is gevlogen, in het tweede deel zie je een arts de kwelduivel uit zijn oor halen.