Diëten maakt je gezonder maar niet gelukkiger. Integendeel

Mensen worden gezonder van afvallen, dat staat buiten kijf en wordt ook in een nieuwe, grootschalige en erg grondige studie van University College in Londen bevestigd. Alleen: ze worden er doorgaans niet gelukkiger van. Integendeel. Mensen die afvallen, voelen zich dubbel zo vaak droevig, eenzaam en lethargisch. De reden: de reclame-industrie en de voedingssector zeggen de onderzoekers. Want die hebben een illusie gecreëerd.

Tweeduizend mensen met overgewicht werden lange tijd (vier jaar) gevolgd voor het onderzoek. In die periode slaagden 280 van hen erin om minstens 5 procent blijvend af te vallen. Testen toonden aan dat de bloeddruk van de meesten van hen was gedaald en de schadelijke vetten in het bloed drastisch verminderd waren. So far so good. 

Alleen: de mensen die succesvol kilo's waren kwijtgeraakt, voelden zich twee keer meer neerslachtig, eenzaam en lusteloos als degenen die op hetzelfde gewicht waren gebleven of zelfs waren aangekomen. En dat was wat ze zelf zeiden. Na psychologisch testen bleek effectief dat de mensen die gewicht hadden verloren 78 procent meer kans te hadden op een depressie dan degenen die op hetzelfde gewicht waren gebleven of waren bijgekomen.

Illusie

Hoe komt dat? Sarah Jackson, een van de wetenschappers die meewerkten aan het onderzoek, windt er geen doekjes om: het is de schuld van de reclamesector en van de voedings- en dieetindustrie waar die voor werkt. ?De manier waarop di en en light-producten die tot afvallen zouden moeten leiden in de markt worden gezet is een leugen?, zegt ze. ?Het plaatje dat daar getoond wordt is niet realistisch: het schept de illusie dat mensen zich gelukkiger gaan voelen door te diëten en door af te vallen, dat hun leefwereld ineens een pak rooskleuriger wordt, maar dat is niet het geval.?

Niet leuk

''De afvallers geloven vaak dat hun leven na het gewichtsverlies helemaal anders zal zijn. Op het moment dat ze zijn afgevallen en dat niet blijkt te kloppen, zijn erg teleurgesteld. Mensen moeten niet verwachten dat een dieet alle problemen in je leven oplost. Het zal je alleen fitter en gezonder maken.''

Volgens Jackson kunnen mensen zich ook depressiever gaan voelen door het dieet zelf. ??Om af te vallen heb je wilskracht nodig, en geen klein beetje. Het eten en drinken dat je het lekkerst vindt, mag je niet meer hebben. Uit eten gaan is er doorgaans niet meer bij. Leuk kan je dat allemaal niet noemen.?

Lees meer