Stella beter dan Heineken? Niemand proeft het verschil

Iedere zichzelf respecterende Belg weet dat Belgische pils oh zo veel beter is dan bier uit het buitenland. Zeker in vergelijking met Heineken. Maar, wat blijkt nu? Uit een Zweeds-Amerikaanse studie blijkt dat nauwelijks iemand verschil proeft tussen de drie meest verkochte pilsbieren in Europa: Stella, Budvar en Heineken.

Is er een groot smaakverschil tussen de drie grootste Europese bieren? Onderzoekers van de Stockholmse School of Economics besloten de proef op de som te nemen, en schotelden Budvar, Heineken en Stella voor aan 138 bierliefhebbers tussen de 21 en 70. Ieder kreeg drie glazen met bier, waarvan er telkens twee gevuld waren met hetzelfde bier. Vervolgens moesten ze het glas eruit kiezen waarin een ander pilsje zat.

Alleen maar marketing

Wat blijkt? "De proefpersonen waren niet in staat om de drie grote biermerken van elkaar te onderscheiden", staat in het rapport te lezen. "Uit onze resultaten blijkt dat merkloyaliteit vooral door een marketingmachine in stand wordt gehouden, maar zeker niet door de onderliggende smaak van de concurrerende producten." Oei...

Echte bierkenners - ook Belgen - reageren helemaal niet verbaasd op het nieuws. De algemene consensus is dat je al een echte kenner moet zijn om een blinde proef voor pils te doorstaan. Zeker tussen de grote drie in Europa bestaat amper smaakverschil. Dat zijn grote fabrieksbieren die geen eigen smaakjes of scherpe kantjes meer hebben, zodat het klantenpotentieel zo groot mogelijk is. 

Lees meer