De gruwelijke dolfijnenjacht begint weer in Taiji, maar eigenlijk is Europa geen haar beter

Zeg walvisjacht en je denkt waarschijnlijk aan Japan. Logisch, want de Japanners komen dan ook het meeste in het nieuws. Maar het is de laatste jaren vangt Europa wel degelijk meer walvissen dan Japan. Alleen wordt daar minder over bericht in de media.

In Taiji, Japan start een nieuw drijfjachtseizoen. Op internationaal vlak lokt die jacht veel kritiek uit. Vooral nadat het grote publiek ervan hoorde via de documentaire The Cove van Louie Psihoyos. In die docu gaat Richard O'Barry op onderzoek uit in Taiji naar de drijfjachten en doet er schokkende ontdekkingen. Zo kan hij van dichtbij zien hoe de vissers er te werk gaan: de dolfijnen worden eerst in grotten gedreven. Daarna slaan ze op metalen palen om de dieren te verwarren en in de netten te drijven. Eens ze in die netten zitten worden ze ofwel gedood en in stukken gesneden ofwel gevangen genomen. Walvissen wacht een soortgelijk lot.

Flipper

O'Barry was dan ook jaren trainer van verschillende dolfijnen die Flipper speelden. Maar als trainer zag hij ook wat gevangenschap deed met de dieren. Dus werd hij een felle tegenstander van de drijfjachten. Een storm van verontwaardiging kwam op gang na het uitbrengen van die film. Maar de vraag is: is al die verontwaardiging tegen Japan wel altijd even gerechtvaardigd?

Ja en nee, de Japanners zijn geven niet zoveel om het leven van een walvis en doen er alles aan om de jacht zoveel mogelijk te legitimeren. Maar we mogen niet vergeten dat vooral Europa zwaait met het beschuldigende vingertje richting Japan. En dat terwijl Europa al een poosje meer walvissen doodt dan Japan. Want drie Europese landen doen meer schade dan één.

De grote schuldigen in dit verhaal zijn Ijsland, Noorwegen en Denemarken. Alle drie jagen ze op walvissen en schenden ze daarmee verschillende verdragen, vaak onder het mom van 'wetenschappelijk onderzoek' zoals de Japanners doen. Noorwegen ging zelfs zo ver dat ze 10.000 walvissen doodden onder de noemer 'wetenschappelijk onderzoek'. Op dit ogenblik heeft Noorwegen zelfs het drieste 'record' bereikt van 729 gevangen walvissen dit jaar. 

Grindadráp

Op de Faroe eilanden in Denemarken houdt men dan weer 'grindadráp', een feest waarbij er gejaagd wordt op grienden, een bepaalde soort walvis. Men doet het daar vooral uit traditie. In 2013 werden er rond de 80 grienden gevangen en geslacht.

Dat kun je hieronder zien. WAARSCHUWING SCHOKKENDE BEELDEN

 

Normaal gezien zou de International Whaling Commission (IWC) toezicht moeten houden op de regulatie van de walvisjacht en de bijhorende industrie, maar ze hebben een zeer beperkte macht. Bovendien beschuldigt Noorwegen het IWC ervan een 'beschermingsorganisatie te zijn voor enkel de walvissen en niet meer voor de bijhorende industrie.' Dus ziet Noorwegen er geen graten in om alles van het IWC te negeren.

Verlieslatende kwik

Sommigen geven de Europese jacht op walvissen nog zo'n tien jaar. Want de prijzen voor walvisvlees zijn hard aan het dalen, niemand wil het nog kopen aangezien het vlees volgens een studie vol zit met kwik. Wie teveel kwik binnenkrijgt, kan zijn zenuwstelsel beschadigen. De verkoop van walvisvlees is dus een verlieslatende zaak. Dus als het van de goden van de economie afhangt zal het binnenkort gedaan zijn...

Lees meer