Fiets gestolen? Postbode to the rescue!

Bpost lanceert een revolutionair concept: de postbode wordt het nieuwe wapen tegen de fietsendiefstal. Met de binnenkort verkrijgbare 'Cyclochip' op jouw fiets heb je ineens veel minder kans om de fiets voor eeuwig kwijt te spelen.

Je kan het systeem beginnen gebruiken vanaf 15 september. Vanaf dan kan je een 'Cyclosafe' chip kopen in de fietsenwinkel of op de site van Bpost.

Wat moet je doen eens je de chip hebt? Eerst moet je de chip registreren. Zo komt die terecht in een grote database met een uniek nummer. De chip moet je vervolgens aan het frame van jouw fiets bevestigen. Naar verluidt is deze chip erg moeilijk van de fiets te verwijderen: de kans is namelijk erg groot dat je jouw fiets zwaar beschadigt.

Onbewuste actie

De chip werkt radiogestuurd. Indien jouw fiets later toch gestolen wordt moet je een aangifte gaan doen bij de politie, die zullen daarna de fiets als gestolen registreren. Vanaf dan schieten de postbodes in actie. Onbewust, uiteraard. Ze doen gewoon hun dagelijkse brievenbedeling. Maar als ze toevallig in de buurt komen van de gestolen fiets, dan ziet de politie dat en kunnen ze maatregelen treffen. 

Meeliften

De postbode namelijk heeft een smartphone bij die actief het gebied rondom hem scant op zoek naar chips van gestolen fietsen. Wat eigenlijk gebeurt is dat het 'Cyclosafe' systeem 'meelift' met de postbode. En omdat dagelijks 20.000 postbodes het land doorkruisen is de kans erg groot dat iemand vroeg of laat stoot op een gestolen fiets, het bereik is dus enorm.

Zelf weten de postmannen niet of ze in de buurt zijn van een ontvreemde fiets, en hoeven ze ook niks te ondernemen want de gegevens worden komen rechtstreeks bij de politie-instanties terecht. Het systeem is al langer in gebruik in Groot-Brittannië.

Lees meer