De deadline van de Zweedse coalitie: 12 dagen, dan moet De Wever naar Shanghai

© wouter Van Vooren/ID

De 'Zweden' hebben gisterenavond opnieuw samen gezeten met de voorzitters. Dat was bijna twee weken geleden. Maar de onderhandelaars zijn er, zoals verwacht, nog niet uit geraakt. De hoofdstukken 1 tot 4 liggen op tafel, met daarin alle financiële thema's. "Misschien hebben we een echte harde deadline nodig", stelt een betrokkene. De enige echte deadline ligt op 15 oktober, als Europa een begroting verwacht.

Dat Europa alsmaar belangrijker wordt in de vaderlandse politiek, bleek al bij de verdeling van de Belgische Europees commissaris. Nooit eerder werd zo gebikkeld om die portefeuille, ook al was dat misschien meer voor intern-Belgische redenen (in het geval van Didier Reynders (MR)), dan puur omwille van een Europese overtuiging. 

Tegelijk was het Europa dat de Zweedse coalitie toen dwong om beslissingen te nemen, er was een harde deadline. Die is er nu opnieuw, als het over het financiële kader van de nieuwe coalitie gaat. Op 15 oktober immers moet Europa de Belgische begrotingsplannen krijgen. Dik twee weken, dat is de enige echte deadline die er is. "Misschien hebben we wel zo'n externe deadline nodig om er te komen. Nu goed, twee weken is sowieso nog lang, maar vaak is externe druk de manier om er met vier partijen door te komen", is de analyse van een van de onderhandelaars.

Nog 12 dagen: dan is De Wever naar Sjanghai

Of het nog zo lang moet duren, is maar de vraag. Verschillende bronnen wijzen erop dat, eens er overeenkomst is over de grote lijnen, het snel kan gaan. Los van die keiharde Europese deadline op 15 oktober is er de formele Belgische: op 14 oktober, de tweede dinsdag van de maand, wordt traditioneel de State of the Union verwacht. Die speech is hét moment om het regeringsbeleid voor het volgend jaar, of in dit geval de volgende vijf jaar, te lanceren. Het zou dus zeker symbolisch goed uitkomen om die afspraak ook te halen. 

Daarnaast is er nog een praktische deadline: Bart De Wever, de N-VA-voorzitter, trekt als Antwerps burgemeester naar Sjanghai, voor een handelsmissie. Vertrek is gepland op vrijdag 10 oktober. Dat beperkt de tijd dus opnieuw een stukje. Al is het maar de vraag of De Wever niet desnoods een paar dagen later afreist, als het is om een goed regeerakkoord uit de brand te slepen. Een deal sluiten zonder de N-VA-kopman aan tafel is geen optie. 

De machine kwam dus weer op gang, maar niet om de begroting vast te leggen. Bedoeling is om eerst de eerste vier sociaal-economische hoofdstukken af te werken. Maar beiden gaan hand in hand: alles was in die eerste vier nu wordt vastgelegd, heeft rechtstreeks impact op de cijfers de komende vijf jaar.

Slechts één hoofdstuk besproken gisteren

Gisteren is er alvast maar over over één hoofdstuk doorgepraat: werk. De onderhandelaars, die op een geheime locatie samen zaten, gingen ook niet voor nachtwerk. Het was duidelijk: de eindmeet lag nog te ver om nu al door te duwen. Onder meer de discussie over de verhouding tussen besparingen versus nieuwe inkomsten is niet beslecht. CD&V wil naar een 70/30 daar, Open Vld en N-VA willen veel meer besparen. Ook over hoe snel de pensioenleeftijd omhoog moet, is er discussie. Daarin wil CD&V veel langzamer gaan (vandaar dat extra inkomsten nodig zijn om dat te betalen), terwijl de andere twee sneller de leeftijd willen verhogen. 

Ook Arco, waarover eigenlijk nog nauwelijks gepraat is, staat nog op de 'to do'-lijst. CD&V heeft een oplossing in haar schuif liggen, maar die is nog niet op tafel gegooid. Maar onvermijdelijk komt het thema aan bod. De fameuze vermogenswinstbelasting is ondertussen wel al van tafel, maar er liggen nog wel allerlei mogelijkheden voor om speculatie aan te pakken of eventueel de roerende voorheffing op te trekken. En er is sprake van nieuwe taksen voor de banken. Maar dat zit nog op het niveau van de werkgroepen, er is nog niets afgeklokt. 

Lees meer