Onderhandelaars gaan zwaar in reserve: 28 uur vergaderen om begroting rond te krijgen

© Jonas Roosens/ID

Een echte marathon, het einde van de Zweedse onderhandelingen. De onderhandelaars zijn bijna 29 uur bijeen, sinds gisterenmiddag 14u30 bijeen. "Tot de finish", is te horen. De bedoeling is om echt met een akkoord buiten te komen, over de begroting en het sociaal-economische. 

"Charles Michel (MR) en Kris Peeters (CD&V) leggen er de pees op" Het hoofdstuk pensioenen is afgerond, en nu ligt het pièce de résistance op tafel: de begroting. Die bespreking loopt met het kerngroepje van 6 te doen: de vier partijvoorzitters, Bart De Wever (N-VA), Wouter Beke (CD&V), Charles Michel (MR) en Gwendolyn Rutten (Open Vld). Daarbij zitten nog Didier Reynders (de delegatie-leider van de MR) en Peeters (nog altijd coformateur).

Maar daarnaast zijn er ook een heleboel andere mensen aanwezig. Onder andere Koen Geens kwam in de loop van de nacht aanwaaien voor CD&V, voor N-VA lopen onder andere Jan Jambon en begrotingsspecialist Steven Vandeput er rond en ook de andere partijen hebben hun experts opgetrommeld. De pensioenspecialisten zijn naar huis, nu draait alles rond de begroting. "We stomen lekker door", is het commentaar. Een hele batterij specialisten zit in backoffice om het groepje te helpen. Bedoeling is alles van begroting en het sociaal-economische achter de kiezen te hebben.

Langer werken

Het hoofdstuk pensioenen is dus af. Sinds 6, 7 uur vanochtend was men volop bezig de zogenaamde "brackets", alles waar men het nog niet helemaal over eens was, weg te halen en de teksten definitief te maken. Eerste duidelijke beslissing: we gaan langer moeten werken. De discussie ging vooral over de overgangsperiodes. Die zijn nu vastgelegd: tot 2025 blijft de wettelijke pensioenleeftijd op 65, maar vanaf 2025 wordt het 66 jaar, en vanaf 2030 67 jaar. Bijverdienen wordt veel makkelijker voor gepensioneerden, dat kan voortaan onbeperkt voor al wie volledig met pensioen is.

Sinds een paar uur ligt de focus dan opnieuw op het budget. "We willen zo ver mogelijk raken", is de boodschap. . Daarmee komt De Wevers Shanghaireis wel in het gedrang. De N-VA-voorzitter vertrekt normaal gezien zaterdagochtend.

Experts erbij

Heel de nacht is er doorgewerkt, zware bilaterale gesprekken. De onderhandelingen leken moeizaam te verlopen. Maar formateur Michel ontmijnde via afzonderlijke gesprekken met de verschillende partijen de boel.

Onder meer over de fiscaliteit werden de specialisten erbij gehaald. De werkgroep fiscaliteit werd opgetrommeld, die heeft berekeningen gemaakt van verschillende scenario's die vermogenswinst belasten. Dat kan gaan over een hogere roerende voorheffing, een speculatietaks of een hogere bankentaks. 

En ook Koen Geens, de minister van Financiën werd erbij gehaald, en Jambon kwam afzakken naar de onderhandelingen. Voor Open Vld zaten Alexander De Croo en Maggie De Block al ter plaatse, zij konden dus ook bijspringen.

Heet hangijzer

Fiscaliteit was lang het heet hangijzer. Cruciale vraag: hoeveel nieuwe inkomsten staan er tegenover de besparingen. De christendemocraten mikken op 30 procent nieuwe inkomsten, tegen 70 procent besparingen. De anderen willen eerder 20 procent tegen 80 procent. In ruil voor de indexsprong blijft CD&V een bankentaks en een speculatietaks eisen.Ook een hogere roerende voorheffing, de taks op dividenden, was een optie.

De N-VA legde een ander voorstel op tafel: de "fiscalisering van de welvaartsenveloppe": dat wordt nu cash uitbetaald, maar kan eventueel ook via de belastingbrief. Dat zou betekenen dat het een pak later uitbetaald wordt, een flinke besparing. 

Goodie bags

Tussen alle werkzaamheden door ook tijd voor een lichtere noot: voor het begin van de onderhandelingen hadden alle voorzitters een goodie bag van VIER-reporter Sven De Leijer gekregen. Iets na acht vanochtend tweette Wouter Beke dat hij dat pakketje ging aanboren. Of hij kiest voor de Red Bull, de Snickers of toch de verse onderbroek (zat allemaal in de zak) is niet duidelijk.

Lees meer