"Het is gereed!" De nieuwe regering Michel I is een feit

© epa

Na bijna 30 uur vergaderen heeft het land een nieuwe regering én een eerste minister: Charles Michel (MR). Vier partijen, N-VA, CD&V, Open Vld en MR hebben een akkoord over het sociaal-economische luik en de begroting. Nu is het nog een kwestie van een paar details te regelen, partijcongressen te organiseren en dan naar de koning, om de eed af te leggen.

Het was met een tweet dat Gwendolyn Rutten (Open Vld) de primeur weggaf: Charles Michel wordt premier van een nieuwe regering. Ze had het over Charles I, hoewel het natuurlijk eerder de achternaam van de premier is die de naam van zijn regering draagt. Hoe dan ook: de doorbraak is een feit. Er is een begroting, er is een sociaal-economische akkoord en er een compleet regeerakkoord. 

Daarvoor was een on-waar-schijnlijke marathonvergadering nodig, goed zichtbaar voor heel het land. Dat werd de apotheose van de Zweedse regeringsvorming. Want de partijvoorzitters van de vier, Bart De Wever (N-VA), Wouter Beke (CD&V), Charles Michel (MR) en Gwendolyn Rutten (Open Vld), hakten zonet de knoop door.

Charles Michel en Kris Peeters, de twee coformateurs, lichtten daarop de deal toe: "Er is een akkoord over de begroting, maar er is ook een compleet regeerakkoord". Michel was zichtbaar tevreden, en zette meteen in vlekkeloos Nederlands de toon. "Morgen is er nog de kans om laatste technische lezing te doen. Maar alles is geregeld. Dit is belangrijk voor ons land, voor de welvaart. We hebben een sterk akkoord met goede sociaal economische ideeën. We gaan resoluut voor meer jobs creëren." 

Heel de middag pendeldiplomatie

Heel de middag zijn er bilaterale contacten geweest, een pendeldiplomatie die op en neer ging tussen de partijen. Die kwam er nadat de voorzitters al een keer bijeen hadden gezeten ietsje voor de middag. Maar op die bijeenkomst raakten ze er niet uit, waarop Michel de boel even openbrak en met elke partij apart begon te werken. 

Zo rond half zes kwamen de voorzitters plus de coformateurs dan weer samen, met het idee om ofwel te stoppen en morgen opnieuw verder te werken, ofwel gewoon tot de finish te gaan. Het werd dat laatste. De euforie over de geslaagde afloop was bijzonder groot.

In één ruk alle knopen door

De vergadering, die constant in een andere samenstelling en met andere insteken verliep, heeft in één ruk quasi alle sociaal-economische knopen doorgehakt. In die dynamiek is dan uiteindelijk ook de begroting aangesneden. Dat het geheel ondertussen bijna 30 uur duurde, was best wel te merken aan de betrokkenen, zo zegt een bron. "Maar de vermoeidheid valt best mee, door de adrenaline. Mensen zijn ook gaan douchen, hebben zich omgekleed."

Lees meer