Somers en Dewael krijgen fractieleiderschap: oudere generatie liberalen ook stukje mee aan het roer

Door alle wissels van de regering vielen bij Open Vld nog twee posten te verdelen: het fractieleiderschap in Kamer en Vlaams parlement. Twee oudgedienden lijken hun terugkeer te maken: Patrick Dewael en Bart Somers zijn de gedoodverfde kandidaten.

Bart Tommelein is verkast van het Vlaams naar het federale niveau, en mag zich daar gaan uitleven als staatssecretaris. Met onder meer Noordzee en Privacy zal hij zijn handen vol hebben, naast het bestrijden van sociale fraude. 

Zalf voor de gekneusde Somers

Daardoor valt een gat op het Vlaamse niveau: Tommelein was fractieleider in het Vlaams parlement voor de blauwen. Het ziet er naar uit dat Bart Somers, de burgemeester van Mechelen, hem in die functie zal opvolgen. Daarmee slaat Gwendolyn Rutten, de partijvoorzitter, twee vliegen in één klap. Want Tommelein had ze al eens moeten passeren, toen ze Sven Gatz en Annemie Turtelboom Vlaamse ministers maakte. En ook Somers liep bijzonder slecht gezind rond. Niet dat hij echt aanspraak maakte op een ministerpost, maar vooral dat hij achteraf in de pers moest lezen dat hij keihard gehoopt had op een ministeriële portefeuille, deed pijn. 

Opnieuw rust in de partij?

Door Tommelein én Somers te promoveren (al wordt die laatste zeker op papier door de leden van de fractie gekozen), mag Rutten hopen dat de rust weerkeert. Zeker Somers stelde zich de voorbije weken als rebel op: hij gooide Oosterweel weer op tafel (Open Vld gaat voor een overkapping van de Ring, CD&V en N-VA willen dat niet), waardoor Rutten en Turtelboom hem met een persbericht moesten terugfluiten. Dat lijkt nu verleden tijd: een fractieleider moet mee in de pas lopen.

Patrick Dewael zal waarschijnlijk de federale fractie gaan leiden. Hij was tot nu toe Kamervoorzitter, maar die job valt in handen van Siegfried Bracke. Carina Van Cauter was tot nu fractieleider voor Open Vld, maar de meer ervaren Dewael is van een ander kaliber. En daarmee komt toch ook de generatie Verhofstadt-De Gucht-Dewael nog een beetje aan bod. 

Lees meer