Dit zijn alle kantoren van Michel I: open office voor liberalen, CD&V naar ex-adres Onkelinx

© Wikipedia

Het stof is gaan liggen voor de nieuwe Zweedse coalitie, en iedereen heeft zijn/haar kantoor gekozen. Sommigen moeten naar vaste locaties, zoals Michel en Reynders. Opvallend: Open Vld en CD&V, de twee 'kleintjes' centraliseren hun kabinetten.

Eerst dus alle 'vaste adressen' in Brussel, voor deze nieuwe regering. Charles Michel, de premier, zit in "De Zestien", Wetstraat 16. Zijn ambtswoning is "De Lambermont", Lambermont 1. Daar zit, aan de overkant van de straat, ook Steven Vandeput, op een vaste locatie: het hoofdkwartier van de MoD (militair jargon voor de 'Minister of Defence') in Lambermont 8.

Baqcuelaine bij Reynders

Verder had ook Didier Reynders (MR) geen keuze: Buitenlandse Zaken zit al sinds jaar en dag in de Karmelietenstraat 15. Daar trekt nu ook Daniël Bacquelaine in, de nieuwe minister van Pensioenen. Hij neemt de bovenste verdieping. Toeval kan dat overigens niet zijn: Bacquelaine is een absolute vertrouweling van Reynders. 

Nog vaste kantoren: Jan Jambon krijgt als minister van Binnenlandse Zaken de hoek, Wetstraat 2. Ietsje verderop, in de Wetstraat 12, het zogenaamde Hôtel des Finances, krijgt Johan Van Overtveldt zijn kantoor.  

Open 'office' Vld

Open Vld kiest voor een open office-concept (dat uitgerekend Frank Van Massenhove, de rode topambtenaar introduceerde). Alexander De Croo, de vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Telecom en Digitale Agenda, had al dat concept in de Finance Tower aan de Kruidtuinlaan. Daar blijft hij, de andere twee Open Vld'ers komen erbij. Maggie De Block, die Sociale Zaken en Volksgezondheid heeft, neemt heel de 6de verdieping. En Bart Tommelein, die Privacy, Noordzee en Sociale Fraude heeft, neemt de 5de verdieping. 

Ook Elke Sleurs (N-VA), de staatssecretaris van Armoedebestrijding en Gelijke Kansen, komt in de Finance Tower. Het is niet duidelijk of zij ook voor dat open office gaat.

CD&V: gezellig bijeen 

De CD&V'ers gaan samenzitten in de Hertogstraat 61, het kabinet waar Laurette Onkelinx (PS) tot nu toe hof hield. Kris Peeters (Werk, Consumentenzaken en Economie) krijgt er het meeste plaats, Pieter De Crem moet het als staatssecretaris van Buitenlandse Handel met iets minder doen. Koen Geens, die Justitie heeft, kan daar niet bij, zijn departement heeft ook een 'vast' kantoor, de Waterloolaan 115. 

De MR zit verspreid. Willy Borsus, minister van KMO's en Middenstand, zit op de Gulden Vlieslaan 87, Christine Marghem, minister van Energie, in de Wetstraat 51, Jacqueline Galant, minister van Mobiliteit, zit in de Vooruitgangstraat 50 (al is dat niet helemaal zeker) en Hervé Jamar, de minister van Begroting, krijgt het oude kabinet van Johan Vande Lanotte aan de Kunstlaan 6. 

Eén man heeft nog geen duidelijk kantoor: N-VA-staatssecretaris Theo Francken (Asiel en Migratie). Het zou ergens in de Wetstraat moeten worden. 

Lees meer