Verhofstadt bij meest bijverdienende Europarlementsleden

Guy Verhofstadt (Open Vld) is één van de Europese parlementsleden die het meeste naast zijn job bijverdient, en tegelijk erg weinig aanwezig is bij de parlementaire zittingen. Dat blijkt uit de pas gelanceerde Integrity Watch. Volgens woordvoerder Bram Delen is dat te wijten aan Verhofstadts job als fractievoorzitter.

Met meer dan 15.000 euro per maand zijn er maar twee EU-parlementsleden die meer geld met bijbaantjes verdienen dan Guy Verhofstadt. En dat is uiteraard naast zijn basisloon van 8.020,53 euro bruto om in het parlement te zetelen. Komt daar nog bij dat Verhofstadt, zeker in vergelijking met de andere grootverdieners, erg weinig aanwezig blijkt te zijn in het Europees parlement: aan amper 15,85 procent van de stemmingen nam hij deel. Volgens woordvoerder Bram Delen is daar echter een goede verklaring voor. Als fractieleider is Verhofstadt de laatste maanden (waarin de metingen werden gedaan) veel op de baan geweest om de nieuwe commissie op poten te zetten. Over de afgelopen vijf jaar gemeten was hij wel 83,52 procent van de stemmingen aanwezig.

Grootverdieners

De absolute grootverdieners in het Europees parlement zijn de Roemeen Daniel Buda en Italiaan Renato Soru. Die eerste verdient maandelijks nog eens meer dan 21.000 euro onder meer dankzij zijn notariaat. Soru zit ook boven de 20.000 euro per maand, en dankt dat voornamelijk aan zijn telecombedrijf Tiscali, dat hij zelf heeft opgericht. De Franse Nathalie Griesbeck behaalde sommige maanden zelfs 33.433 euro aan extra inkomsten, dankzij haar tientallen postjes, maar sommige maanden zat ze daar ook ver onder.

Ongeveer 400 van de 750 Europarlementsleden hebben naast hun hoofdberoep nog tal van nevenactiviteiten. Sommigen verdienen daar "maar" enkele honderden euro's per maand extra mee, maar in totaal gaat het toch om 5,8 tot 18,3 miljoen euro op jaarbasis. Transparancy International, van wie de nieuwe website uitgaat, noemt dat "alarmerend hoog".

Belgische Europarlementariërs

Zowel qua inkomsten als activiteit is Verhofstadt een buitenbeentje onder de Belgische parlementsleden in Europa. Louis Michel (MR) staat qua neveninkomsten op de tweede plaats in de categorie 5.000 - 10.000 euro per maand, en Gerolf Annemans (Vlaams Belang) op de derde. Hij moet rondkomen met tussen de 2.000 en 10.000 euro extra per maand. Philippe De Backer (Open Vld) en Claude Rlin (cdH) zijn de enige twee Belgen die aan alle stemmingen hebben deelgenomen.

Meer over Verhofstadt