Apple en Facebook geven vrouwelijke werknemers dikke premie om eitjes te laten invriezen (en dus niet zwanger te worden)

Facebook doet het al sinds januari en Apple begint er binnenkort mee: een dikke premie voor vrouwelijke werkneemsters die hun eitjes laten invriezen. En er dus voor kiezen om eerst carrière te maken en dan pas kinderen. 

Oocyte cryopreservation zoals het officieel heet, staat vrouwen toe om hun eicellen “in te vriezen”. Een techniek die oorspronkelijk ontwikkeld werd voor vrouwen met kanker een kans te geven om na intensieve bestraling toch nog ooit zwanger te kunnen worden. De eitjes worden op een later tijdstip weer ingebracht worden. Sinds enkele jaren laten steeds meer vrouwen het echter doen om pas op latere leeftijd (nog) kinderen te kunnen krijgen. Het is vooral populair bij vrouwen die carrière willen maken.

De procedure is niet goedkoop. Bovendien is er een kost verbonden aan het bewaren van de ingevroren eitjes. Facebook begon begin dit jaar met dat helemaal te betalen voor vrouwelijke werkneemsters die dat willen, en Apple, dat momenteel in een talent race zit met Facebook, gaat nu binnenkort volgen. Ze krijgen premies tot 20.000 dollar om het invriezen te laten doen.

Kansen

Officieel luidt het dat de bedrijven een zo optimaal mogelijke werkomgeving willen creëren voor hun personeel en vrouwen “de kans willen geven om hun leven in te richten zoals ze zelf willen”. ("By offering this benefit, companies are investing in women and supporting them in carving out the lives they want.”)

Critici zien het anders. Glenn Cohen van de Harvard Law School ziet vooral een heel gevaarlijk precedent. “Het is net zozeer interpreteerbaar als een signaal van de werkgevers dat ze zwangerschap en kinderen niet meteen als ideaal zien bij werknemers, en dat ze ook effectief geloven dat die dingen een carrière in de weg staan voor vrouwen”, zegt hij.