De Wever vindt dat Francken geen fouten heeft gemaakt: "Zoiets, daar krijg je karakter van"

N-VA-voorzitter Bart De Wever is terug uit China, waar hij op handelsmissie trok naar Shanghai. Op de luchthaven van Zaventem mocht hij meteen zijn licht laten schijnen op de politieke gebeurtenissen van de voorbije week, en dan vooral de heisa rond zijn partijgenoot Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Francken bevond zich deze week in het oog van de storm nadat hij het verjaardagsfeest van VMO-oprichter Bob Maes bijwoonde, en enkele oude mails en Facebookberichten van hem werden opgediept. In een Facebookstatus stelt hij "de economische meerwaarde" van Marokkaanse en Congolese migranten in vraag en in een mail wijt hij het homofobe klimaat in Brussel aan de moslimgemeenschap en "kutmarokkaantjes". Francken bood daar zijn excuses voor aan, wat niet belette dat het Brussels Ecolo-parlementslid Zoubida Jellab nog een klacht tegen hem indiende op basis van de wet-Moureaux, die aanzetten tot rassenhaat en discriminatie veroordeelt.

Onzin

Franckens voorzitter zegt voor de VTM-camera's dat hij het gebeuren "buitengewoon oninteressant" vond. De Wever vervolgt dat hij Francken "een sms'je heeft gestuurd om hem steun toe te wensen in al de onzin die die jongen moet meemaken." Hij vindt dat zijn staatssecretaris geen fouten heeft gemaakt, en laakt het feit dat berichten van jaren geleden worden bovengehaald. "Als we op dat niveau zitten in de politiek, dan zitten we nog één stap van de roddelblaadjes verwijderd", luidt het.

Chinese wijsheid

De Antwerpse burgemeester ziet ook voordelen aan de heisa: "Ik veronderstel nu dat iedereen Theo Francken kent. En als iedereen Theo Francken verder leert kennen zoals ik Theo Francken ken, dan zal hij hier sterker uitkomen. Zoiets, daar krijg je karakter van: 'What doesn't kill you, makes you stronger', zeggen ze in China."

Lees meer