Tatoeages en piercings ruïneren nog steeds je kans op een goeie job

Plastische chirurgen worden steeds vaker geconfronteerd met mensen die hun 'flesh tunnels' - hun door stretchers uitgerekte oorlellen - willen laten repareren. Drie op de vier mensen die op jonge leeftijd zo'n oorpiercing hebben laten steken, willen er voor hun dertigste van af. Ze vinden geen werk. Blijkt trouwens dat ook tatoeages en piercings nog steeds de nummer 1 reden zijn om een mooie job te mislopen. 

Het weghalen van flesh tunnels is niet goedkoop. Reken al snel op 2.000 euro luidt het. En veel mensen zijn bereid om dat te betalen. Cijfers voor België zijn er niet, maar afgaande op Canada, de VS en ook de UK, zouden zowat drie op vier mensen die flesh tunnels hebben daar voor hun dertigste van af willen.

Eenmaal het gat in je oorlel groter is dan 15 mm, kan dat alleen met een operatie. Maar, stellen de bezitters ervan vast: werk vinden is een echt probleem voor mensen met flesh tunnels. 

Werkgevers hebben nog steeds groot probleem met tatoeages en piercings

Maar ook andere body art, zoals tatoeages en piercings blijken nog steeds een groot probleem voor werkgevers en/of mensen die personeel moeten aanwerven. Dat blijkt uit een aantal onderzoeken, waarvan de resultaten heel sterk overeenkomen. Er zit ook amper evolutie in de perceptie in de jongste zeven jaar blijkt.

Het gaat dan om tatoeages en piercings die zichtbaar zijn tijdens het jobinterview en/of tijdens het uitoefenen van de job waarvoor gesolliciteerd wordt.

4 op 10 zal nooit iemand met zichtbare tattoo's of piercings aanwerven

Gemiddeld 76 procent van de mensen die aanwerven zeggen dat ze zich daar wel degelijk door laten leiden in hun oordeel. 39 procent zegt onder geen beding iemand aan te werven met zichtbare tatoeages. Voor piercings is dat zelfs 55 procent.

Trouwens, heel veel potentiële collega's blijken in dezelfde lijn te denken. 42 procent antwoordde dat zichtbare tatoeages bij collega's hen stoorden en dat ze liever geen collega's met die tatoeages hadden. Voor piercings is dat alweer hoger, opnieuw 55 procent.

Hoe ouder hoe intoleranter

Hoe ouder de collega's hoe meer moeite ze hebben met de tatoeages. Bij de 50-plussers is dat zelfs 63 procent.

Hoeveel mensen er op de arbeidsmarkt komen met tatoeages en piercings, daar zijn geen exacte cijfers over, maar het zou ongeveer op 20 procent liggen voor tatoeages en 11 procent voor piercings.

Single of gescheiden vrouwen tussen 26 en 32

"Jeugdzondes" blijken overigens relatief: mensen in de leeftijdsgroep 26-35 laten bijvoorbeeld momenteel meer tatoeages zetten dan die in de leeftijdscategorie 18-25. Nog opvallend: de demografische groep die het meest tatoeages laat zetten tegenwoordig zijn single of gescheiden vrouwen tussen 26 en 32 jaar. Twee keer meer dan single of gescheiden mannen van die leeftijd.

Langer naar school = minder tatoeages

Het cliché dat opleidingsniveau te linken valt met tatoeages en piercings blijkt volgens de statistieken alvast te kloppen. Slechts drie procent van wie een doctoraat haalde zou een tatoeage laten zetten, 8 procent van de mensen met een master en 10 procent van die met alleen een bachelor. Bij mensen met een hogeschool-opleiding is dat 19 procent. Bij wie geen hoger opleiding genoot is het meer dan 25 procent.

Hoe hoger opgeleid, hoe intoleranter tegenover tatoeages

Hoe hoger opgeleid hoe minder verdraagzaam mensen ook blijken te zijn ten opzichte van tatoeages en piercings. 38 procent van de mensen zonder een hogere opleiding zegt “een probleem” te hebben met tatoeages tegenover 55 procent van de mensen met een universitaire opleiding. 

Bouwvakkers? Nope

Een ander cliché klopt dan weer niet: bouwvakkers (9%) bijvoorbeeld blijken minder vaak tatoeages te hebben dan mensen die in de dienstensector werken (20%). Mensen die in overheidsverband werken als bediende of in het onderwijs staan hebben het minst vaak tatoeages (slechts 8 procent). 

Nog opvallend: 49 procent van de mensen met tatoeages en/of piercings zeggen dat ze niet graag zouden hebben dat hun kinderen die ook zouden laten zetten.

Bronnen: o.a. The Economist, salary.com, Forbes, PewResearch

Deze al gezien?