De IJzeren Troon ziet er eigenlijk helemaal anders uit dan we allemaal denken

Als er iets uit de hitserie Game of Thrones een icoon is geworden, dan is het wel de IJzeren Troon. Iedereen kan zich meteen een beeld van de troon die gemaakt is uit duizend zwaarden vormen. Maar dat is helemaal niet hoe schrijver George RR Martin zich de troon voorstelt.

Er zijn in de loop der jaren al heel wat versies van de IJzeren Troon gemaakt, maar de troon die gebruikt wordt in de tv-serie van HBO is de meest gekende. Maar volgens Martin lijkt die in niets op wat de Iron Throne eigenlijk zou moeten zijn. "Nog niemand heeft die troon al correct afgebeeld", zo zei hij afgelopen weekend in New York.

"Er zijn al stripversies gemaakt, kaartspellen, bordspellen, covers voor de boeken, en er waren versies die speciaal voor conventies gebouwd werden. De allereerste ... die was zelfs gemaakt uit hout", zo zei Martin. Maar ook de ijzeren versies zagen er niet uit. De Franse artiest Marc Simonetti kwam er volgens de schrijver bij zijn eerste poging nog het dichtste bij in de buurt. Martin was zo onder de indruk dat hij absoluut met hem wilde samenwerken voor het design dat in The World of Ice and Fire zou verschijnen.

Gigantisch en lelijk

Volgens Martin is de troon gigantisch, niet simpelweg een klein troontje zoals in de serie. "De troon moet de zaal overschaduwen zoals een groot beest. En die is lelijk, asymmetrisch. De troon werd gebouwd door smeden, niet door ambachtslieden en experts in meubilair. Je moet de ijzeren trappen opwandelen, en dan drie meter boven iedereen zitten. De koning moet op iedereen kunnen neerkijken."

Maar toch is Martin ook wel tevreden met de versie uit de tv-serie. "Het is dan ook een prachtig ontwerp. (...) Ik hou ervan, maar toch ... toch is het niet wat ik in gedachten had. Het is niet de troon die mijn lezers zich moeten inbeelden." Maar Martin begrijpt waarom HBO voor een ander ontwerp heeft gekozen. "De troon zoals ik die zou willen, geraakt gewoon niet op de set, en we hebben al de grootste soundstage van Europa. En die zou zo duur zijn dat het hele budget van één aflevering enkel in de bouw van een troon gepompt moet worden."

Lees meer