Happy Birthday: 30 jaar Apple-pc's vol geheimen

Exact dertig jaar geleden, op 24 januari 1984 lag de eerste computer van technologiereus Apple in de winkel. Steve Jobs en co hebben altijd van verborgen voorwerpen in hun software gehouden, en dat is ook nu nog niet veranderd.

1. Slow Motion Effect

Als je een pagina minimaliseert, dan gaat die snel richting het dock. Je kan dat proces ook in slow motion laten uitvoeren, door de shift-knop ingedrukt te houden. Hetzelfde geldt voor het maximaliseren. Er is bovendien een variatie op die slowmo-effect, genaamd suck (zuigen). De functie heeft z'n naam niet gestolen, want bij het minimaliseren wordt de hele pagina rechtsonder weggezogen. Om het zuigeffect in te stellen, open je de Terminal en typ je defaults write com.apple.dock mineffect -string suck, waarna je de computer opnieuw opstart.

 

2. Verschillende emacs

 
Met  de Terminal kan je trouwens heel wat verschillende verborgen functies vinden. Vooral met het commando emacs. Typ dat in, gevolgd door een enter, een escape en een x. Dan kan je tetris, snake of pong intypen om de gelijknamige games te spelen.
Met het emacs-commando kan je trouwens nog een paar leuke functies vinden. Met life kan je een levensvorm laten groeien binnen je Mac, maar de computer kan ook dienstdoen als je psycholoog. Daarvoor typ je emacs -batch -l dunnet.

3. Het weer in Nergens

Als je de weerapplicatie op het dashboard opent, krijg je normaal het weer op je huidige locatie te zien. Je kan echter ook verschillende weertypes voor het plaatsje Nergens bekijken door meermaals option + command in te drukken.

4. Blue Screen of Death

Bij Apple delen ze al eens graag een steek uit naar grote rivaal Microsoft. De vele crashes naar het blauwe scherm des doods hebben ze leuk verwerkt in het netwerkscherm. Als er een Windows-pc gevonden wordt, toont het netwerkscherm een CRT-monitor met daarop zo'n BSOD.

5. Kalender

Wil je extra weetjes over de huidige dag? Ook dat kan via het Terminal-venster. Simpelweg cat /usr/share/calendar/calendar.history typen, geeft je een leuk overzicht.

6.Foto's van de ontwikkelaars

 

In de ROM-chips van de oude Mac SE uit 1987 zaten de foto's van de toenmalige ontwikkelaars verborgen. Hoe je die kan bekijken, zie je in bovenstaand filmpje. Het is iets dat nog steeds populair is. Zo kunnen de foto's van de ontwikkelaars bijvoorbeeld ook in de Mail-app van OS X Tiger gevonden worden.

7. 24 januari 1984

 

Onafgewerkte softwareversies van OS X hebben steeds de bewerkingsdatum 24 januari 1984, de dag waarop Steve Jobs de eerste Apple-computer voorstelde.

8. So Sue Me

Het meldingsgeluid Sosumi bestaat nog steeds, en is een verwijzing naar een rechtszaak die tegen Apple werd aangespannen door Apple Corps. De naam wordt uitgesproken als So Sue Me, oftewel Klaag me maar aan

9. Vinylplaat

In OS X Lion kon je een vinylplaat als gebruikersicoon kiezen. Dat lijkt niet zo speciaal, tot je die plaat van dichterbij bekijkt. De woorden magic, revolution, boom en unbelievable werden erin gegraveerd, en dat zijn de woorden die Steve Jobs het meeste gebruikte tijdens zijn keynotes.

10. Poëzie

TextEdit, de tekstverwerker van OS X, komt voorgeïnstalleerd met elke Mac. De meeste gebruikers zullen het nog nooit gemerkt hebben, maar het kleine icoontje bevat ook echte tekst.

11. Knock knock

Siri, de persoonlijke assistent voor mobiele toestellen van Apple, houdt er niet zo van om moppen te tappen. Als je spraakherkenning van een Apple-pc aan zet, en dan de vraag stelt om je een mop te vertellen (Tell me a joke), dan wordt je bedolven onder de knock knock-grappen.

Lees meer