"Men kan onderzoeken wat men wil, maar dit wordt geen beleid"

N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever reageert scherp op uitspraken van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Zij zei in De Standaard te willen laten onderzoeken of een beperkte hoeveelheid cannabis gecontroleerd kan worden aangeboden aan volwassen gebruikers.

Hoewel het dus slechts gaat om een voornemen iets te laten onderzoeken, is de reactie fel. De Wever, wiens partij voorstander is van een streng drugsbeleid, wijst er onder meer op dat in het regeerakkoord geen sprake is van een beperkte regularisering.

"Als mevrouw De Block iets wil onderzoeken staat dat haar vrij. Maar ze geeft wel een signaal dat niet in het regeerakkoord staat en waarvan de geest eigenlijk helemaal tegengesteld is aan wat er wel instaat", aldus De Wever aan het VRT Nieuws. "Ik kan mezelf moreel niet overtuigen dat we nieuwe roesmiddelen moeten toestaan. Ik wil daar ook geen verantwoordelijkheid voor dragen."

Met de uitspraken reageerde De Block op wat criminologen Brice De Ruyver en Cyrille Fijnaut zeggen, namelijk dat een repressief beleid alleen weinig uithaalt. "Men kan onderzoeken wat men wil, maar dit wordt geen beleid", zegt De Wever nog op de Antwerpse regionale zender ATV

Lees meer