Luxleaks: België loopt miljarden mis door dubieuze belastingconstructies van onze rijkste families in Luxemburg

Er is weer een nieuw belastingschandaal opgedoken: luxleaks. Grote Belgische bedrijven en onze rijkste families hebben in het Groothertogdom Luxemburg verregaande en dubieuze belastingconstructies mogen opzetten met postbusbedrijven in belastingparadijzen. Ons land is zo samen met de rest van de wereld miljarden aan inkomsten kwijtgespeeld.

De constructies met rijke families en grote bedrijven werden allemaal goedgekeurd door de Luxemburgse overheid. Dat gebeurde achter gesloten deuren, waardoor de buitenwereld er niets van te weten kwam. Maar na een massaal datalek kon het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten zes maanden lang door de gegevens ploeteren. Voor ons land waren dat journalisten van De Tijd, Mo en Le Soir.

Wat zij in de 28.000 pagina's vonden tart elke verbeelding. Multinationals en rijke families van over de hele wereld hadden het op een akkoordje gegooid met de Luxemburgse overheid, waardoor ze voor honderden miljarden aan belastingen konden ontglippen. In totaal gaat het om 548 gelekte deals met 343 bedrijven en families, waarvan 37 akkoorden met 26 Belgische bedrijven en families gesloten werden.

Legaal, maar erg dubieus

Voor ons land gaat het onder andere over de familie de Spoelberch, de rijkste familie van het land die nauwe banden met AB Inbev heeft.  Voorts komen ook onder meer kalkreus Lhoist, het vroegere Dexia, Accent Jobs en de eigenaar van Weightwatchers aan bod, naast de Groupe Bruxelles Lambert van rijkste Belg Albert Frère. Ook Belgacom maakte in 2003 gebruik van zo'n constructie, maar de regering verbrak dat akkoord in 2007. In een reactie heeft Belgacom al aangegeven dat die constructie toen niet zo raar was, omdat het telecombedrijf ook activiteiten in Luxemburg had.

Op die manier liep België miljarden euro's aan belastinginkomsten mis. Volgens onderzoek van De Tijd gaat het om deals die door de Belgische fiscus lang niet altijd aanvaard zouden worden, maar in feite wel perfect legaal zijn. Legaal, maar dat maakt het allemaal niet minder dubieus. Want de Luxemburgse belastingadministratie ging wel erg ver mee in het verhaal: het was een spel van postbusbedrijven in onder meer Gibraltar, Hongkong en de Maagdeneilanden, en tussen die bedrijfjes binnen dezelfde groep reisde geld van de ene broekzak naar de andere. En dat allemaal zodat de belastingen in Luxemburg betaald konden worden: in plaats van het gebruikelijke Luxemburgse tarief van 28,59 procent moesten de Belgische bedrijven en families amper enkele procenten betalen. In het Groothertogdom waren ze blijkbaar gewoon al blij dat ze iets van buitenlandse inkomsten konden krijgen. Iets is natuurlijk beter dan niets.

Juncker

Dit datalek brengt de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, al wel heel snel in nauwe schoentjes. Hij was namelijk van 1995 tot 2013 premier van ons buurland, en moet dus al die constructies hebben goedgekeurd. De voorzitter van de Europese Commissie heeft zo dus miljarden aan belastinginkomsten van andere Europese landen afgenomen.