Bart De Wever voorziet "indrukwekkende ordemacht" tijdens betoging

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) is bezorgd dat een geplande betoging in zijn stad over twee weken zal uitmonden in rellen. Hij voorziet een "indrukwekkende ordemacht" om onlusten zoals vorige week in Brussel aan te pakken. 

De nationale betoging in Brussel werd vorige week donderdag ontsierd door rellen en vernielingen door heethoofden, onder wie naar verluidt heel wat havenarbeiders uit Antwerpen. Regionale betogingen volgen nog, en de Antwerpse havenarbeider Marc Mouzicos waarschuwde donderdagavond aan de VRT-nieuwsredactie dat die in de stad van De Wever wel eens grimmiger zou kunnen worden. "Omdat we dan in onze thuishaven zitten, denk ik dat de confrontatie harder zal zijn," luidde het.

De Wever weet dus hoe laat het is. "Ik mag hopen dat er geen veldslag om Antwerpen komt, en dat de taferelen die we in Brussel hebben gezien, bij iedereen tot bezinning hebben geleid", zegt hij aan de VTM-nieuwsredactie. "Het heeft geen enkele zin een sociale actie te voeren met geweld en vernielingen. Dat leidt ons tot niks." De Wever wil alvast geen samenscholingsverbod uitvaardigen, niet alleen omdat dat maar een rode lap op een stier zou zijn, maar ook omdat de vakbonden het recht hebben om te protesteren tegen de plannen van de overheid. "We leven in een democratische rechtsstaat. Het recht op protest hoort daarbij, maar natuurlijk wel binnen redelijke perken."

De Wever gaat nu overleggen met de politie en met partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Hij benadrukt dat het stadsbestuur achter de politie staat, en dat hij niet zal opduiken tussen de betogers. De burgemeester wil een groot aantal agenten optrommelen, maar wil geen cijfers noemen. "Maar het spreekt voor zich dat het een indrukwekkende ordemacht zal zijn."

Lees meer