Abou Jahjah wil nu ook in ons land geen Zwarte Pieten meer

Movement X, de burgerrechtenbeweging rond Dyab Abou Jahjah, legt nu ook in België de Zwarte Pieten-discussie op tafel. Morgen overhandigen ze een ingebrekestelling aan Antwerps burgemeester Bart De Wever, met de vraag om volgend jaar een niet-racistische intocht van Sinterklaas te organiseren.

Morgen komt Sinterklaas samen met zijn Zwarte Pieten na een lange reis uit Spanje aan in de haven van Antwerpen. Dat gaat traditioneel gepaard met een hele parade en verwelkoming door de burgemeester. Maar enkele uren eerder wil Movement X, de beweging van Dyab Abou Jahjah, op een ludieke manier al een ingebrekestelling overhandigen aan het stadsbestuur.

Net als in Nederland willen ze de discussie over de Zwarte Pieten-traditie aanwakkeren. Ze willen uiterlijk tegen 15 januari een overleg opstarten om de intocht van volgend jaar te bespreken. De beweging van Abou Jahjah wil daar een "neutrale en niet-racistische intocht" van maken. "Een kleine aanpassing aan de traditie, het racistische en koloniale karakter ervan achterwege laten, zal de pret niet bederven", schrijven ze op hun website.

"Zwarte Piet is een symbool van slavernij, en toont ook de negatieve koloniale en racistische stereotypes die kwetsbaar zijn voor zwarten", staat er nog te lezen. "Dit is niet alleen potentieel schadelijk voor zwarte kinderen, maar ook voor blanke kinderen. Het is een misdaad om jonge kinderen bloot te stellen aan zulke racistische vooroordelen en stereotypes."

Lees meer