De Block maakt weg vrij voor cannabis als medicijn in apotheek

Terwijl de nieuwe regering een nultolerantiebeleid voert voor drugs, wil minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) toch cannabis toelaten als medicijn in de apotheek. Wie rookbare wiet verwacht komt echter bedrogen uit.

Momenteel is medicinale cannabis in ons land enkel toegelaten voor wetenschappelijk onderzoek, maar De Block wil dat dus uitbreiden. Het zou in de praktijk echter alleen gaan om het middel Savitex, een mondspray waarmee patiënten die kampen met multiple sclerose symptomen als zenuwpijn, spasmen en een overactieve blaas kunnen verlichten.

Daarenboven oordeelde het geneesmiddelenagentschap FAGG dat het voorlopig enkel aangewezen is bij patiënten met multiple sclerose die niet reageren op andere medicatie. Andere patiënten die hun pijn met cannabis willen verlichten moeten hun medicijn dus blijven halen in het illegale circuit. 

De kwestie kwam onlangs nog in het nieuws boven omdat de nieuwe federale regering kiest voor een nultoleratiebeleid rond drugs. Toen De Block zei dat ze wou laten onderzoeken hoe cannabis op een beperkte manier zou kunnen worden geregulariseerd, leidde dat meteen tot een bitse reactie van N-VA-voorzitter Bart De Wever. 

Lees meer