Wanneer bucket list gewoon shit list wordt: de 15 droombestemmingen die de ergste toeristenvallen zijn

Dromen zijn bedrog. En dat geldt ook voor reisbestemmingen blijkbaar. Uit de vraag "Welke reisbestemmingen en toeristische attracties hebben je het ergst ontgoocheld?" komt deze top 15:

1. Los Angeles: “hele stad is één grote leugen”

Bovenaan de lijst, de City of Dreams. De Hollywood glitz en glamour blijkt in de praktijk veel beton, “oninteressant” en kitscherig. Veel toeristen zeiden ook dat het een vuile stad was, en snapten niet hoe je daklozen kan hebben aan dingen zoals de Walk of Fame. Verder is er “niet veel te zien”, is het openbaar vervoer quasi onbestaande en doodsgevaarlijk voor wie dingen te voet wil doen in plaats van met de auto.

2. De piramides van Giza in Egypte: “goed voor een kwartier”

De piramides van Egypte in Giza, een wereldwonder, staan hoog op veel bucket lists, maar ze staan ook heel hoog op de lijst met teleurstellingen. Te dicht bij de chaos, het lawaai en de vervuiling van de stad om die wereldwonderen daar nog los van te kunnen zien, vinden heel veel toeristen die er geweest zijn. Ook het feit dat “het afval gewoon op straat ligt” daar in de buurt en dat er gestolen wordt van toeristen zijn punten die velen aanhalen.

Dat ze er een Pizza Hut en een KFC hebben gezet stoort ook veel mensen. Ook de Egyptenaren die toeristen voortdurend “lastig vallen om geld af te troggelen” valt slecht. En de piramides zelf, da’s ook een letdown voor de meesten. Aan de binnenkant “is er niks te zien” en de fameuze koningskamer wordt door sommigen vergeleken met “iets waar je beesten zet”.

3. Stonehenge: “Bijna 20 euro om vanop 100 meter naar wat stenen te kijken”

Bijna 20 euro om vanop 100 meter naar wat stenen te kijken. Da’s zowat de essentie volgens velen. “Het is klein, je mag er niet dichtbij komen en het lijkt helemaal niet op de plaatjes maar op wat stenen die in een wei liggen.” Langs geen kanten de trip vanuit Londen waard volgens de meesten ook. En er zijn er die zich afvragen of “henge” een Latijns woord voor toeristenval is. “Zo stom dat we na het tweede informatiebord al terug naar onze auto gingen” is ook eentje die terugkomt. 

4. Parijs: “Worst city on earth”.

“Schandalig duur, vies en smerig en het stinkt er op veel plaatsen naar urine.” Maar het is vooral de Parijzenaars zelf die de meeste toeristen tegen de borst stoten. “Onwaarschijnlijk onbeleefd, arrogant, denken dat ze superieur zijn, behandelen je als stront”, oordelen veel bezoekers van de Lichtstad. “Je moet hemel en aarde bewegen voor je er in slaagt een koffie te bestellen, en als je hem dan bestelt, zelfs in het Frans, kijken ze alsof je hun kinderen wil vermoorden.” Tja.

5. Venetië: “Disneyland for middle aged American yuppies. Schandalig duur. En het stinkt.”

Rome en Napels krijgen ook slechte punten van toeristen, maar Venetië wordt gezien als de grootste toeristenval van Italië. “Amper nog iets authentiek, bestaat helemaal in functie van toeristen zoveel mogelijk geld af te troggelen” luidt het.

“Nergens iets te vinden dat ook maar in de verste verte betaalbaar is om te eten of te drinken” komt ook vaak terug. En het stinkt er volgens veel toeristen: “De fameuze kanalen zijn open riolen, ze stinken en er drijft afval in”. Ook “veel te druk” en “vol met zakkenrollers en andere bedriegers”. Een “Disneyland for middle aged American yuppies”, omschreef iemand het.

6. Dubai: “Fake, te warm, onvriendelijk en vrouwen niet op hun gemak daar’.

De moderne wonderen van de Verenigde Arabische Emiraten zijn voor veel toeristen ook een dikke tegenvaller. “Te duur voor wat het is, superficieel, fake en ze zijn er heel onvriendelijk” is zowat de teneur. Komt ook vaak terug: “Er valt op cultureel vlak niks te zien of te beleven.” De mengeling van “sjieke shoppingcentra met sloppenwijken” valt ook niet echt goed. Dan is er nog de hitte en “hoe ze zijn tegenover vrouwen daar”. De architectuur is “cool, voor ongeveer 45 seconden toch.”

7. Jamaica: “Ze willen alleen altijd maar geld van je”.

Een beetje een verrassing in de top 10, maar Jamaica valt blijkbaar ferm tegen bij veel mensen. De attracties zoals Duns River zijn “schaamteloze toeristenvallen”, maar het zijn vooral de Jamaicanen zelf die voor wrevel zorgen. “Opportunisten die alleen maar bezig zijn met het aftroggelen van drinkgeld zonder dat ze daar iets noemenswaardig voor hebben gedaan.” Veel toeristen omschreven de Jamaicanen zelfs als “agressief en vijandig” en beweren zelfs dat ze zich “lichaamlijk bedreigd” voelden bij momenten door “mensen die alleen maar uit zijn op je geld.”

8. Bali: “Helemaal kapotgemaakt door toerisme.”

Ook Bali haalt de top 10 van grootste teleurstellingen. Eén van de voornaamste klachten is dat toerisme er “de cultuur compleet gedegradeerd heeft”. Ook veel klachten over de infrastructuur, en de paradijselijke stranden blijken “vies en vuil, veel te druk en vol met bedriegers die je willen rollen”. Of: “Langs geen kanten het paradijs waar we naar de andere kant van de wereld voor vlogen.” 

9. Niagara Falls: "Canadese kant is veel beter".

Een dikke tegenvaller langs de Amerikaanse kant vinden er veel, en niet de moeite om zo lang voor te reizen. “Een hoop kitsch en ouderwets”, is iets anders wat vaak terugkomt. Iedereen die de twee kanten deed lijkt het er over eens dat de Canadese kant veel mooier en interessanter is.

10. De Kleine Zeemeermin, Kopenhagen: “Zo klein dat je ze met moeite ziet”.

“Je moet veel te lang wandelen voor je er bent, want ligt niet eens in het centrum”, klagen er veel. “En als je er dan bent: ontgoocheling.” De meeste toeristen hadden iets groters verwacht dan de dikke meter dat het standbeeld groot is. Dat het bovendien een kopie is, vinden veel toeristen ook bedriegerij. Samengevat: “not a must-see in the middle of nowhere."

11. Manneken Pis: "Te klein."

Het lijkt onbegrijpelijk, maar voor veel mensen is Manneken Pis blijkbaar bucket list-materiaal. Ons Manneken is blijkbaar effectief één van de tien meest gefotografeerde standbeelden in de wereld. Maar, o, wat valt dat tegen voor al die mensen die eerst nog een beeldje van een plassend jonkske wilden zien voor ze sterven.

“Totaal niet indrukwekkend. Zo klein dat je er voorbij zou lopen.” Dat er “te veel toeristen staan foto’s te nemen” stoort er blijkbaar ook veel. “In tegenstelling tot de Meermin staat het tenminste in het centrum, da’s ook al iets”, schrijft er iemand.

12. Las Vegas: “Eén straat en er is niks te doen”.

Las Vegas haalt ook de lijst. “Smakeloos” is zowat het voornaamste argument. “Eigenlijk niet veel meer dan één straat” komt ook vaak terug. Veel toeristen vinden dat er ook niks te beleven valt, dat het “alleen gemaakt is om mensen geld te doen spenderen” en dat “je moet het eens in je leven gezien hebben om het te geloven” echt de enige reden is om er naartoe te gaan. 

13. London Eye: “40 euro en het is gewoon een reuzenrad”.

Blijkbaar ondertussen de top betalende attractie voor toeristen die naar de UK reizen. En velen vinden het zijn geld duidelijk niet waard. “40 euro voor een half uurtje voor wat eigenlijk gewoon een kermisattractie is”, komt vaak terug. “Veel te lang aanschuiven” is ook een vaak terugkomende klacht. En: “Als het slecht weer is - meestal dus - zie je amper iets”.

14. Temple Bar District, Dublin: "Ten alle koste vermijden".

“Veel te duur om er iets te drinken”, “veel te druk” en “veel te veel zatlappen”. Maar ook: “heeft z’n ziel verkocht aan toerisme, voelt helemaal niet echt aan”. De conclusie is doorgaans: “vermijden ten alle kost”. 

15. De Chinese Muur: “Veel te veel volk en niet de echte meer”.

Meer dan 10 miljoen mensen bezoeken tegenwoordig elk jaar de Badaling-sectie van de Grote Muur. Drie dingen vallen de toeristen daarbij tegen. “Het lijkt op een pretpark, het is er veel te druk en het is niet de echte muur”. 

Akkoord? Welke zijn de toeristische bestemmingen waar jij veel had van verwacht maar die griezelig tegenvielen?