Farid le fou bereikt doel met hongerstaking: vrij zonder voorwaarden

Farid Bamouhamad, beter bekend als Farid le fou (de gek), wordt aanzien als een van de gevaarlijkste personen in de Belgische gevangenissen. Al zit hij daar voorlopig niet meer. Omwille van medische redenen verblijft hij momenteel in een ziekenhuis... zonder bewaking.

Farid le fou zit een jarenlange gevangenisstraf uit, en werd in die tijd al ontelbare keren van gevangenis gewisseld. Hij is namelijk onhandelbaar, probeert vaak te ontsnappen, en de cipiers zijn hem gewoon beu. Tijdens een dag penitentiair verlof in 2005 gijzelde hij in Brussel zelfs twee vrouwen (foto boven). Maar nu heeft hij een nieuwe manier gevonden om tijdelijk buiten te komen: een hongerstaking.

Bamouhamad moet nog zo'n tien jaar in de gevangenis verblijven, maar uit protest tegen zijn lange straf is hij in hongerstaking gegaan. Na 55 dagen was hij blijkbaar zodanig verzwakt, dat hij dringend medische zorgen moest krijgen. De rechtbank in Luik besliste gisteren dan ook dat Farid die zorgen moest krijgen in een gewoon ziekenhuis, naar zijn keuze overigens.

Daar ligt hij nu tussen de andere patiënten, zonder voorwaarden, zonder extra bewaking. Justitie wilde Farid le fou eigenlijk laten verzorgen onder bewaking, maar dat mocht niet.  Nee, want volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is dat een onmenselijke behandeling.