Geen oppositie in de Kamer? Dan neemt Linda De Win het even over...

© VRT

Weer hele zware clash tussen meerderheid en oppositie in de Kamer. De oppositie wilde deze keer absoluut de premier, Charles Michel (MR) ondervragen en niet Jan Jambon (N-VA). De regering weigerde, de kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) ook en daarop ontstond heftig tumult. Uiteindelijk stapte de oppositie op, en bleef er een Kamer over zonder oppositie. En dus werd Villa Politica voor één keer de plek waar het debat echt plaatsvond.

De interessantste debatten deze middag in het parlement werden voor één keer niet in het halfrond gevoerd, maar voor de camera's van de VRT. Dat moest wel, want de oppositie had al vrij snel het plenum verlaten, uit onvrede met de gang van zaken. 

"Spijtig dat ik niet op mijn vraag over het sociaal overleg kon antwoorden. Ik hou echt niet zo van procedureslagen. De antwoorden zijn belangrijker, niet wie de vraag beantwoordt. Het is de regering die dat altijd beslist: wie de vraag beantwoordt. Maar waar gaat het hier eigenlijk allemaal over? Dit is geen goede zaak voor de politiek, dit soort spelletjes." Vicepremier Kris Peeters (CD&V) stond een beetje beduusd bij Linda De Win: hij had geen kans gehad z'n nieuws over het sociaal overleg in de Kamer te vertellen. Dat moest dan maar live, in Villa Politica. 

Geen oppositie, wel Linda De Win

De oppositie was op dat moment al lang gaan lopen. "Pure willekeur, we zitten niet in de Far West", foeterde Kristof Calvo (Groen).  "Er moet een eerste minister opstaan die antwoordt als er vragen gesteld worden." 

"Zijn jullie toch niet een beetje Siegfried Bracke (N-VA) aan het uitdagen, jullie willen laten zien dat hij niet op z'n plaats zit?", vroeg De Win.

Maar Karin Temmerman (sp.a) wilde dat niet horen: "Bracke heeft gezegd dat hij parlementsvoorzitter van alle parlementsleden zou zijn. Maar hij antwoordt niet, hij weet dat dit gevoelig ligt."

La Libre: "Extreem rechts: Jan Jambon heeft gelogen"

Voor wie het echt wil weten: de discussie ging opnieuw over Jan Jambon (N-VA). De vicepremier werd in de Franstalige pers alweer aangepakt. "Gelogen", kopte La Libre Belgique vandaag. Die beschuldiging nam de krant, net als Le Soir overigens, over van ResistanceS.be, een communistische site. Het gaat om de aanwezigheid van Jambon op een spreekbeurt van Jean-Marie Le Pen op de Vlaams-nationale Debatclub in 1996. Jambon heeft zich daarover verdedigd door te zeggen "dat het niet is omdat je gaat luisteren naar iemand, dat je daarom akkoord gaat met z'n uitspraken". Maar ResistanceS.be komt met documenten die aantonen dat Jambon 'bestuurslid' was (net zoals tientallen anderen). Daarom de redenering van La Libre dat Jambon mee Le Pen "uitnodigde", en dus "loog".

Hoe dan ook, de oppositie wilde deze keer niet Jambon zelf, maar de premier. Wat ironisch, want vorige week nog eiste Laurette Onkelinx (PS) dat Jambon antwoordde, toen ze van premier Michel een antwoord kreeg.

"Weet u wat echt flagrant is: de eerste minister zit daar vooraan. Waarom antwoordt hij gewoon niet?", stelde Temmerman bij Villa Politica. Calvo: "Tot twee drie keer toe hebben we gevraagd om overleg te krijgen. Hij heeft me zelfs het woord ontnomen door m'n micro toe te draaien, dat is niet hoe je het oplost. Bracke moet zijn rol opnemen, alle 150 Kamerleden doen ertoe, niet enkel van de meerderheid." 

"De vorige keer was Jambon de lafaard, nu de premier?"

Patrick Dewael (Open Vld) counterde even later vlot, voor de VRT-camera's: "Quatsch". "De regering is een en ondeelbaar en de regering beslist onderling hoe ze de vragen verdeelt. Systematisch aan het begin van elke zitting is er nu elke week een proceduredebat. De mensen hebben daar allemaal lak aan. De vorige keer heeft mevrouw Onkelinx Jambon voor lafaard uitgemaakt, omdat de premier met antwoorden kwam. En nu moet de premier antwoorden als de minister zelf wil antwoorden? De oppositie heeft de zaal verlaten, daarmee zetten ze zichzelf buiten spel." 

"Ik probeer het wat te objectiveren. Dit is een systematisch spelletje. In de vorige regering was het premier Elio Di Rupo die kwam antwoorden als het hem goed uitkwam, en anders liet hij andere ministers antwoorden. Je kan wel best met veel poeha de zaal verlaten, maar dan sta je daar.."

"Banden met extreem rechts en leugens"

Laurette Onkelinx (PS) sprak weer harde taal: "De situatie is echt ernstig. Dit is het hart van de democratie. Elk parlementslid heeft het recht om vragen te stellen aan wie dat wil. Dat de eerste minister weigert te antwoorden, is echt niet aanvaardbaar. "

Dat de regering Di Rupo hetzelfde deed, ontkende ze fors: "Allé, elke week was Di Rupo daar om vragen van de N-VA te beantwoorden, hij heeft dat altijd gedaan. Hier, door lafheid, door schrik, wil de premier niets zeggen. Maar de banden van Jambon met extreem rechts en de leugens zijn te grof. Jambon heeft gelogen, de laatste dagen. Over zijn rol bij de Vlaams-nationale debatclub; Wij willen aan de premier vragen: wat doet u met die leugens? "

Leuke televisie dus, maar zo bleef de Kamer wel halfleeg, en werd de zitting daar een dood boeltje. 

Lees meer