Slechts 20 procent van Belgen vertrouwt regering-Michel

De nieuwe federale regering van premier Charles Michel vindt weinig steun bij de bevolking. Volgens een peiling van La Libre Belgique en RTBF vertrouwt slechts 20 procent van de Belgen de federale ploeg, en doen de regionale regeringen niet veel beter.

Met drie Vlaamse partijen en slechts één Franstalige is het niet verwonderlijk dat de federale ploeg op meer sympathie kan rekenen in het noorden van het land dan in het zuiden. In Vlaanderen krijgt Michel I van 26 procent een positief rapport, tegenover slechts 12 procent in Wallonië. En terwijl in Vlaanderen 35 procent afkeurend reageert, verwerpt een meerderheid van de Franstaligen in Wallonië en Brussel de Zweedse coalitie. 

Gezien over heel België is 42 procent van de respondenten regelrecht tegen de regering-Michel. Meer dan 20 procent van de respondenten had geen mening, en bijna 20 procent achtte het werk van de regering goed noch slecht.

Deelstaten

De Vlaamse regering onder leiding van Geert Bourgeois krijgt een goed rapport van 26 procent van de respondenten, tegenover 28 procent afkeuringen. De Brusselse regering met CD&V, Open Vld, sp.a, PS, CdH en FDF oogst 21 procent positieve reacties, terwijl de Waalse coalitie van PS en CdH onder leiding van Paul Magnette ook slechts 16 procent positieve feedback krijgt. 29 procent van de respondenten vindt die Waalse regering goed noch slecht, en 25 procent heeft geen mening.

De enquête werd afgenomen door Dedicated, van 27 november tot en met 1 december, bij een representatieve steekproef van 2.779 Belgische kiezers in de drie regio's.

Lees meer

Bron: RTBF, La Libre Belgique