Charles Michel (MR) en Bart De Wever (N-VA) onderstrepen hun bromance nog eens: "Deze regering is enige weg vooruit" 

© VRT

Er zit een duidelijke, rechtse-liberale logica achter de federale coalitie. Die is zichtbaar in de Kamer, maar komt nog mooier tot uiting als Bart De Wever (N-VA) en Charles Michel (MR) samen naar hun achterban trekken. Op de Voka-receptie in Antwerpen speechen ze na elkaar, en het gaf vonken en vuur als een jong verliefd koppel. Onder een douche van applaus en enthousiasme onderstreepten De Wever en Michel: deze coalitie hangt stevig aan elkaar en is vertrokken voor vijf jaar. 

"Antwerpen is wel een aangename stad om te leven. Hier zou ik wel kunnen komen wonen, geloof ik. En wie weet... Zelfs mijn politieke carrière verder zetten. Want ik heb toch al wat politieke ervaring, en mijn Nederlands is niet zo slecht. En ik heb meer en meer Vlaamse vrienden... In België is echt alles mogelijk: er zitten nu zelfs N-VA-ministers in de federale regering, nietwaar Bart? Waarom kan ik niet burgemeester van Antwerpen worden? Of schaduwburgemeester?" 

Michel kan speechen, zoveel is duidelijk. En in vlekkeloos Nederlands pakte hij gisterenavond de  Antwerpse schouwburg moeiteloos in. De Voka-receptie van de Antwerpse afdeling is een pure thuismatch voor Bart De Wever. Gisteren leek wel alsof er naast Messi een nieuwe ster werd voorgesteld voor het thuispubliek: een beetje zoals Neymar, die een eerste keer in het truitje van Barcelona in Nou Camp binnenkomt. En het effect was hetzelfde: de "supporters" van Voka gaven Michel meteen het soort warme ontvangst dat normaal bij voetbalstadia hoort. 

Hier zijn de twee patrons van het land

Impliciet was de boodschap ook heel duidelijk: hier staan de twee patrons van het land, het duo dat de zaken in handen pakt. De kapiteins die ook vooraan op het dek gaan als het stormt. Want dat doet het voorlopig wel. 

"We moeten de moed hebben om door te zetten. Tegen de oppositie in. Tegen de vakbonden in. En tegen de meeste media in, die ons nu afschilderen als sociaal-economische sadisten, die voor hun plezier de mensen pijn doen", zette De Wever het op scherp. 

De teneur was snel duidelijk, De Wever en Michel zien zichzelf als redders van de welvaart. En dat menen ze: "Een ding wil ik nooit vertellen aan mijn kinderen: dat het vroeger beter was", zei de Antwerpse burgemeester. En in één beweging gaf De Wever nog een sneer naar de tegenstand: "Ik word er horendol van als ik hoor hoe de oppositie voor alles een oplossing heeft. Dat was een goed bewaard geheim." 

"Durven hervormen, niet terugkrabbelen."

De Wever stak ook de gekende spanningsboog in zijn verhaal:  "We staan voor de grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog. We staan voor een sanering van 11 miljard euro, in Belgische frank 440 miljard frank. Dat is gigantisch, en niet iedereen beseft dat. Maar terugkrabbelen zou desastreus zijn. Dit is een unieke regering en ze moet lukken, er is geen alternatief. En als we in 2019 opnieuw kunnen aanknopen met echte economische groei, zal de prijs van de verandering snel vergeten zijn."

Hij wenste de premier vooral "heel veel volharding en goede moed", een schouderklop die Michel dankbaar aannam. Want de eerste minister had exact dezelfde redenering, in lijn met de "kracht van verandering", de N-VA-campagneslogan: "Ofwel kiezen we voor het immobilisme en blijven we ter plaatse trappelen. Ofwel maken we keuzes en doorbreken we taboes. Hervormen is de enige weg.(...) Als we niets doen, komt de solidariteit tussen de generaties onder druk te staan. Daarom moeten we nu onze verantwoordelijkheid opnemen. Deze regering betaalt haar eigen factuur, we gaan ze niet doorschuiven naar de andere generaties. (...) De beslissingen van deze regering zijn de enige weg om vooruit te gaan."

"Samen zullen we slagen: vandaag, morgen en overmorgen"

Michel stelde zich kordaat op over het huidige sociaal protest: "Er is een recht op staken, maar ook een recht op werken! We zijn niet doof, we hebben begrip voor de ongerustheid van de mensen en respecteren hen. Maar daarom vragen we aan alle sociale partners om hun verantwoordelijkheid op te nemen. 

Om het Voka-publiek nog even helemaal op te vrijen onderstreepte Michel het belang van de ondernemers. "Ons sociaal model bestaat niet zonder het creëren van rijkdom. Dit sociaal model kan niet overleven zonder de inzet van duizenden en duizenden ondernemers in dit land. Veel politici hebben deze fundamentele waarheid uit het oog verloren."

Dat de premier kan speechen, ook voor een Nederlandstalig publiek, bewees hij nog eens: "Ja, deze regering gaat tegen de stroom in. En samen zullen we slagen. Vandaag, morgen en overmorgen." Het is duidelijk: ondernemend Vlaanderen krijgt er met Charles Michel een nieuwe held bij. Een Neymar naast Messi: het perfecte duo. Of zo leek het toch even onder de spots van de Antwerpse schouwburg. 

Lees meer