'Gijzeling' in Gent voorbij

In Gent kreeg de politie vanochtend de melding dat enkele gewapende mannen een appartement zouden zijn binnengedrongen. Ze zouden één persoon gegijzeld hebben, maar daar blijkt niets van aan. Het blijkt om een valse melding van een 18-jarige te gaan.

Het incident vond plaats in een appartement in de Pilorijnstraat, in de buurt van de Dampoort. De buurt werd helemaal afgezet en de politie, die massaal ter plaatse kwam, vroeg omwonenden binnen te blijven voor hun eigen veiligheid. Er was luchtbijstand van een helikopter van de federale politie, die de leiding had over de situatie. 

"Er is informatie dat er een gijzeling zou bezig kunnen zijn, en daarom nemen we het zekere voor het onzekere", zei korpschef Filip Rasschaert van de Gentse lokale politie. Er werd een veiligheidszone ingesteld en een speciaal interventieteam van de federale politie kwam ter plaatse. Uiteindelijk viel een vijftiental zwaarbewapende leden van de speciale eenheden het gebouw binnen. Drie mannen, die zich zonder geweld overgaven, werden meegenomen.

Onderzoek

Het onderzoek naar de toedracht van de feiten loopt nog. "We zitten nog in een beginfase en moeten nu nagaan of er effectief een gijzeling geweest is", zegt woordvoerster Annemie Serlippens van het Gentse parket aan de VRT-nieuwsredactie. "De actie is gestart nadat deze morgen iemand uit de woning was naar buiten gelopen, die verklaarde dat hij een kalasjnikov op het hoofd had gekregen en dat zijn vriend nog altijd bedreigd werd. De vier gijzelnemers waarvan sprake was zouden volgens de eerste man allemaal kalasjnikov gehad hebben." Bij de inval werden geen wapens gewonden. 

Volgens de VTM-nieuwsredactie gaat het om een uit de hand gelopen ruzie, vermoedelijk in het drugsmilieu.

Geen link met Sydney

De actie was ook groot nieuws in het buitenland. Onder meer de Daily Mail vreesde een verband met de gijzeling in een café in het Australische Sydney, iets wat het parket meteen ontkende. "We willen duidelijk maken dat er geen aanwijzingen dat het om terrorisme of IS zou gaan", reageerde parketwoordvoerster Annemie Serlippens. "Het gaat niet om dezelfde aard als de feiten in Sydney."

Lees meer