Open brief aan Patrick Verrijssen na reactie op Margo Van Landeghem: "De kern van uw betoog is gewoonweg fout"

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Antwoord op de open brief van Patrick Verrijssen elders op deze site over de beeldvorming en psyche van Bart De Wever.

Geachte heer Verrijssen,

Als collega-admin van de Facebookgroep Extra Slechte Vlamingen weet ik maar al te goed dat mevrouw Margo Van Landeghem mijn hulp niet nodig heeft om haar punt te maken of haar verdediging op te nemen. Ze zal zonder twijfel op haar beurt op uw brief antwoorden. Maar in tegenstelling tot mevrouw Van Landeghem ben ik geen psycholoog en al iets langer politiek actief. Ik heb dus een andere invalshoek die in deze van belang zou kunnen zijn.

INLEIDING

Ik ben blij dat u de essentie van uw antwoord samenvat in uw inleiding. Dat zou ons inderdaad de lezing van uw ellendig lange brief kunnen besparen. U verwijt Margo kort en goed dat zij - net als Bart De Wever - mensen tegen elkaar opzet, "niet meer, niet minder".

Evenwel: de kern van uw betoog is - kort en goed - fout. Nergens zet Margo mensen tegen elkaar op. Ze schrijft namelijk letterlijk:

"Ik weiger mensen onder te verdelen in economisch meer of minder rendabel. Niet iedereen heeft dezelfde mogelijkheden en is verantwoordelijk voor eigen geluk en ongeluk. De rekening hoeft niet te kloppen ten koste van alles. Er is geen gelijkheid, enkel gelijkwaardigheid."

Dat lijkt me het tegenovergestelde van mensen tegen elkaar opzetten. Het is overigens ook de enige passage waar zij - in tegenstelling tot Uzelve - over andere mensen of groepen schrijft. Haar hele betoog gaat over Bart De Wever, niet over zijn partij, zijn kiezers, militanten, coalitiegenoten en niet eens zozeer over zijn beleid maar over zijn houding en discours. Ze is psychologe voor iets. Margo analyseert en duidt de houding en het discours van

Margo Van Landeghem heeft nogal wat losgeweekt: