Wouter Torfs beseft in ziekenhuis plots waar dat "te hoge overheidsbeslag" voor dient

Wouter Torfs, de topman van Schoenen Torfs die al meermaals liet blijken te vinden dat we te veel geld betalen aan de overheid, beseft na een ziekenhuisopname plots waarvoor dat geld onder meer dient. Hij ziet nu "al te goed dat we ons gelukkig mogen prijzen met ons systeem van sociale zekerheid".

Torfs stuurde enkele dagen geleden deze opmerkelijke tweet de wereld in:

Al lijkt dat niet te betekenen dat de 56-jarige Torfs bij de volgende verkiezingen op de socialisten gaat stemmen. Aan De Morgen en de VRT-nieuwsredactie stelt Torfs zijn kritiek op het "te hoge overheidsbeslag" niet helemaal in te slikken. "In de hele discussie rond fiscaliteit, worden alle lasten op één hoop gesmeten", zegt Torfs aan de VRT-nieuwsredactie. "We mogen niet eenzijdig tot vermindering van lasten oproepen. Wel ben ik nog steeds van mening dat er een verschuiving moet komen van de lasten op arbeid en ondernemen naar iets anders."

Maar toch: "Nu ik zelf een poos in het ziekenhuis werd opgenomen, besef ik maar al te goed dat we ons gelukkig mogen prijzen in België. Hier is een ziekenhuisopname heel goed betaalbaar", luidt het. Federaal minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters speelde daar fijntjes op in:

Ondernemer met politiek gewicht

Torfs deed zich het voorbije jaar meermaals opmerken met politiek getinte uitspraken. In mei riep hij N-VA, Open Vld en CD&V nog op om één front te vormen bij regeringsonderhandelingen, een tweet die hem zelfs in Terzake en De Zevende dag bracht.

"Ik heb als burger en als ondernemer een standpunt ingenomen", zei hij toen aan De Tijd. "Als ondernemer wens ik een slagvaardige economische besluitvorming die de loonkostenhandicap aanpakt en meer welvaart creëert. Deze legislatuur duurt vijf jaar. De formatiegesprekken zijn nog meer dan de komende jaren het moment voor verandering."

Ook in augustus was Torfs even hot, toen sp.a-voorzitter Bruno Tobback zijn naam noemde in kritiek op de nieuwe regering. "Weet u waarom ze per se een rechtse coalitie wilden? Omdat ze de welvaart van Wouter Torfs belangrijker vinden dan die van de magazijnier van Wouter Torfs", aldus Tobback in De Morgen. "Wij wilden de werkbonus versterken voor mensen met een beginnersinkomen en dat laten betalen door de grotere inkomens. Nu gebeurt het omgekeerde." Torfs reageerde dan weer dat je niet vijf maal door je werknemers tot beste werkgever wordt uitgeroepen door asociaal te zijn. 

Lees meer