13 dingen die je moet weten over champagne voor je vanavond de flessen ontkurkt

Oudejaarsavond, dat betekent champagne! Niets zo zalig als dat subtiele plofje bij het ontkurken van de fles, en dan zwijgen we nog over de chemische reacties waarmee dat gepaard gaat. Wil je straks iedereen verbazen met je kennis? Dan moet je deze 13 weetjes zeker onthouden.

1. Champagne ondergaat twee fermentaties: voor het bottelen én erna

© Giphy

In tegenstelling tot gewone wijn, die alleen een fermentatieproces kent voor het bottelen. Bij de tweede fermentatie zet gist de suiker in het druivensap om naar ethanol en koolstofdioxide, de bubbels dus.

2. Een fles van 0,75 liter bevat zo'n 7,5 gram opgeloste koolstofdioxide ...

© Giphy

Dat klinkt misschien niet zo veel, maar:

3. Eén fles zou 5 liter gas doen vrijkomen als je de champagne volledig 'plat' laat gaan ...

© Giphy

En dat lijkt natuurlijk al veel meer.

4. Slechts 20 procent van de koolstofdioxide ontsnapt via de bubbels

© Giphy

De overige 80 procent ontsnapt door de diffusie van de vloeistof naar de atmosfeer, maar dat kan je niet zien met het blote oog.

5. Per glas champagne komen er ongeveer 20 miljoen bubbeltjes vrij

© Giphy

Eén fles is goed voor een miljard van die bubbels.

6. Eén bubbel is ongeveer 0,5 millimeter groot

© Giphy

Of klein, 't is maar hoe je het bekijkt.

7. De bubbels vormen bloemvormige patronen bij het opstijgen

© Giphy

Wat natuurlijk niet zichtbaar is met het blote oog.

8. Bubbels dragen ook bij aan de smaak en het aroma van de champagne

© Giphy

Sommige bestanddelen worden door de bubbels 'meegetrokken' naar boven. Als ze het oppervlak bereiken en 'barsten', komen die deeltjes in de lucht via kleine druppeltjes. Gevolg: wachten tot je champagne 'plat' is, is niet goed voor de smaak.

9. Er zitten meer dan 600 chemische bestanddelen in champagnebubbels

© Giphy

Die allemaal hun eigen invloed hebben op de smaak.

10. Je schenkt champagne het best in als bier ...

© Giphy

Dat wil zeggen: je moet de champagne langzaam langs het glas naar beneden laten stromen. Op die manier gaat er het minst koolstofdioxide verloren, en blijft de smaak dus het best behouden.

11. ... en in een langwerpig glas

© Giphy

Omdat de bubbels zich in een flûte beter verzamelen bovenaan, terwijl ze in een coupe snel vervliegen.

12. De druk in een champagnefles kan oplopen tot 5 à 6 bar

© Giphy

Ter vergelijking: de druk in een autoband is 1,3 à 2 bar.

13. En tot slot nog dit: een wegschietende kurk haalt een snelheid van 40 kilometer per uur

© Giphy

Voor een fles van 4 graden, that is. Als de fles een temperatuur van 18 graden bereikt, gaat het zelfs om 54 kilometer per uur ... Voorzichtig zijn is de boodschap!

Zin gekregen in een glaasje bubbels? Wij ook ... Cheers!

© Giphy

Bronnen: Business Insider, Compound InterestMail Online

Lees meer