Wat doet Twitter met haters die hun blijdschap tweeten over de doden bij Charlie Hebdo?

© Twitter

Pijnlijk neveneffect van de schietpartij: een heel pak mensen maakt zich vrolijk op Twitter over de doden op de redactie van Charlie Hebdo. De teneur is vaak dezelfde: "Ze hebben het zelf gezocht", "Goed gedaan" en "Dat zal hen leren om te zeggen dat de Koran merde is". Iemand lijstte ze op, en het is best choquerend. Maar Twitter grijpt niet in, recht op vrije meningsuiting. Wat overigens bijzonder toepasselijk is in de nasleep van de vreselijke schietpartij.

De terroristische aanslag bij Charlie Hebdo beroert velen. Maar deze tweet, van de satirische account 'La Polisse Nationale' lijstte even op wat voor reacties er kwamen... Er zitten heel harde uithalen bij. De teneur is duidelijk: "Haha, ik ben te blij. Die klootzakken, racisten. hahaha. Ik zal op hun graf lachen."

Moet Twitter ingrijpen?

De vraag wordt ook gesteld aan Twitter in Frankrijk of deze personen zomaar hun gang mogen gaan. Maar Twitter heeft niet de politiek om in te grijpen. Een man reageert in één van de commentaren op de vreselijke lijst haat-tweets het verstandigst: het is niet Twitter, maar Binnenlandse Zaken in Frankrijk, die je kan contacteren over kwetsende content op het internet.

Die website van Binnelandse Zaken in Frankrijk is een speciaal meldpunt voor dit soort inbreuken:

© Twitter

Lees meer