Ongelofelijk sterke woorden van ex-hoofdredacteur Charlie Hebdo: "Dit mag niet voor niets zijn"

© France Info

Philippe Val, mede-stichter en hoofdredacteur van Charlie Hebdo gedurende 17 jaar, zat gisterenavond bij France Info, een groot radiostation. Het interview dat hij gaf snijdt door merg en been. "Ik ben m'n familie verloren", zegt hij terwijl de tranen over z'n wangen rollen. "Maar dit mag, kan niet voor niets geweest zijn."

17 jaar lang leidde hij Charlie Hebdo. Philippe Val is in chock. "Het was mijn familie. Ze zijn allemaal dood. Het waren nobele mensen, die leefden voor de vrijheid. Het mag niet voor niets geweest zijn, we moeten samenblijven. En de humor, de satire verdedigen."

"Het waren intelligente mensen, die niemand kwaad wensten. We hebben alles gedaan om de Franse maatschappij en de media te waarschuwen. Jaren hebben we onder politiebescherming geleefd, dat is toch niet normaal? Dankzij de politie konden we dat doen, maar werkt een democratie zo?"

"Men probeert een manier van expressie te vernietigen, uit te roeien"

"De media noemde ons 'onverantwoordelijk'. Maar wij moesten zeggen wat we zegden. We kregen reacties van moslims, die zeiden "dat gaat mensen radicaliseren, mensen die niet van de democratie houden". Maar er is een stroming binnen de islam die gek aan het worden is, dat moeten we zeggen en niet aan andere extremisten laten om dat te zeggen. Het was niet racistisch om daar tegenin te gaan, dat gaat over democratie, over de republiek."

"Men probeert een manier van expressie te vernietigen, uit te roeien. Een manier van praten, van communiceren met mensen op een broederlijke manier. Dit waren geen vijandige mensen, ze deden niemand kwaad. En ze zijn vermoord, het was een slachtpartij. Ik ben er geweest, het was verschrikkelijk. Ze hadden geen enkele kans. Geen enkele kans. Waarom?"

"Alle kranten moeten nu komen met die boodschap: niet bij ons. Niet dit. Alle publicaties moeten zich nu "Charlie Hebdo" voelen. Waarom publiceren we anders, gedurende eeuwen al? Om dat op te geven?"

"Onze vrijheid is iets subtiel, iets heel broos. Als we dat opgeven, wat hebben we dan nog?"

Lees meer