Politie massaal aanwezig in Crépy-en-Valois waar auto daders werd gevonden; broers zelf voorlopig nog spoorloos

© Twitter @GalouGentil

Het net lijkt zich stilaan te sluiten rond de daders van de moordpartij op de redactie van Charlie Hebdo. Nadat de broers Kouachi eerder vandaag gespot werden in een witte Renault Clio in de buurt van Villers-Cotteret, sloot de politie de buurt hermetisch af. Intussen is er een gigantische politiemacht in en rond Crépy-en-Valois, waar de wagen van de broers werd teruggevonden. De Kouachi-broers zelf zijn voorlopig nog niet gevonden.

Omstreeks 10.30 uur hebben de twee een benzinestation op de N2 overvallen: ze tankten hun auto vol en gingen aan de haal met eten uit de shop. De uitbater sloeg alarm, en zei dat de auto van de twee, Chérif en Said Kouachi, "vol met automatische geweren en raketwerpers zat". 

De BRI, de interventiebrigade die in de buurt van de Porte de la Villette in het 19de arrondissement is, heeft instructies gekregen om zich "zwaar te bewapenen" en zich "voor te bereiden op het ergste" weet le Figaro. De witte Renault Clio werd gevonden in het dorp Crépy-en-Valois, zo'n 70 kilometer buiten Parijs. De wagen stak vol met jihadistische vlaggen en brandbommen.

Tegenover Le Parisien heeft de politie bevestigd dat er een zoektocht naar de twee hoofdverdachten in Crépy-en-Valois bezig is. Meerdere Franse tv-stations en kranten melden dat het duo zich er verschanst heeft in een huis, maar dat zou niet het geval zijn. Le Monde citeert een bron bij het ministerie van Binnenlandse Zaken dat "voorlopig niets duidt op de aanwezigheid van de verdachten".

Volgens de bronnen van Le Figaro werd intussen een gebied rond Crépy-en-Valois afgesloten. Het zou gaan om een gebied van 20 kilometer op 15 kilometer, dat stelselmatig door antiterreureenheden GIGN en RAID kleiner zal worden gemaakt. RAID bevindt zich in de noordelijke zone, GIGN kamt uit zuidelijke gedeelte uit.

Lees meer

Er is ondertussen een escalatie van geweld tegen moslims in Frankrijk:

Vanochtend is opnieuw een agente vermoord en een collega van haar zwaar verwond door een schutter in het zwart in Parijs: