Chérif Kouachi: van rapper die zot was van de meisjes naar moslimterrorist

Chérif Kouachi, een van de twee verdachten van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, heeft de laatste tien jaar een ware gedaanteverwisseling ondergaan. In 2005 kwam hij als rapper voor in een reportage op France 3.

In 2005 zat Chérif Kouachi in het France 3-programma Pièces à Convictions, dat een jaar eerder werd opgenomen. Hij werd toen afgeschilderd als een liefhebber van rapmuziek die liefst van het leven profiteert en liever met mooie meisjes optrekt dan naar de moskee te gaan.

Chérif ging echter het slechte pad op toen hij Farid Benyettou ontmoette, een ronselaar voor strijders van al-Qaida die actief was in het 19de arrondissement. Op het moment dat de documentaire werd uitgezonden, was Kouachi net gearresteerd omdat hij samen met Benyattou naar Syrië wilde reizen. De twee werden in 2008 veroordeeld: Farid kreeg zes jaar, Chérif drie waarvan 18 maanden voorwaardelijk. De toenmalige advocaat van Chérif, Vincent Ollivier, omschrijft hem als een “gelegenheidsmoslim”. Hij rookte, dronk alcohol en had een lief. Hij bezorgde net als zijn broers pizza’s.

 

Lees meer