Daders van aanslag Charlie Hebdo gedood, gijzelaar ongedeerd

De gijzelname in het Franse Dammartin-en-Goële is voorbij. Rond 17 uur vond een confrontatie plaats bij de drukkerij waar de broers Kouachi bijna de hele dag verschanst zaten. Beide terroristen kwamen daarbij om, terwijl hun gijzelaar ongedeerd bleef. Saïd en Chérif Kouachi waren al lang omsingeld door een duizendtal agenten, en ze hadden al aangegeven "te willen sterven als martelaar". Ook bij de gijzeling in Vincennes zijn de ordetroepen in actie gekomen, maar daar lees je alles over in onze andere liveblog, die de rest van de avond wordt ververst. 

18u58
Tijdens het gevecht in Dammartin-en-Goële zouden twee agenten van de antiterreureenheid gewond zijn geraakt, niet één zoals eerst gemeld. Een van de slachtoffers zou kritiek zijn, de andere kreeg een kogel in het been.
18u28
Nu de gijzeling voorbij is komt nog een opmerkelijk bericht naar buiten: naast de persoon die gegijzeld werd door de daders van de aanslagen op Charlie Hebdo zou nog een andere werknemer aanwezig zijn geweest in het gebouw. Die zou zich hebben verstopt in een koelcel en van daaruit de ordediensten op de hoogte hebben gehouden.
17u50

Nu de gijzelingsactie werd beëindigd ontploft Twitter zowat. Heel wat mensen zijn opgelucht:

17u49

Vooral de gespecialiseerde troepen die de invallen hebben gedaan krijgen veel lof.

Al vinden sommigen het jammer dat de terroristen hun martelaarsdood hebben gekregen.
17u40
Bij de confrontatie werd één agent van de antiterreureenheid GIGN geraakt. Hij verkeert niet in levensgevaar.
17u31
Dit zijn beelden van de aanval:
 
17u28
De terroristen verlieten het gebouw terwijl ze schoten op de ordetroepen, meldt persagentschap AFP op Twitter. Ze gaven eerder al aan te willen sterven als martelaar.
17u16
De aanval heeft tien minuten geduurd.
17u13
Nu de aanval is gestart cirkelen opnieuw helikopters rond.
17u08
De ontploffingen zijn tot ver in de omtrek te horen.
17u07
17u00
Het antiterreurteam GIGN komt in actie. De aanval op het gebouw begon met schoten van vuurwapens, iets wat zo'n tien seconden duurde. Daarna volgden vijf ontploffingen en steeg rook op uit het bedrijf. Na een korte stilte volgden nog twee nieuwe ontploffingen. Op het dak van het gebouw staan agenten. 
16u59
Een Belgische vrachtwagenchauffeur zit vast in een gebouw tegenover het bedrijf waar de gijzeling in Dammartin-en-Goële plaatsvindt. "Op het dak hier bij ons zitten er zeker 30 sluipschutters", zei Geert Depoorter vanmiddag aan Het Laatste Nieuws. 
16u38
De islamist Djamel Beghal, die genoemd wordt in de gerechtelijke dossiers rond Chérif Kouachi en Amedy Coulibaly, zegt niets met de aanslagen te maken te hebben. Hij zit in de gevangenis en werd daar in afzondering geplaatst.
16u32
Intussen in Cannes:
16u33
En in Marseilles:
16u30

In Dammartin-en-Goële werden kinderen uit scholen geëvacueerd. 

16u24

In het Franse Grand-Couronne, nabij Rouen, rukten verscheidene politie-eenheden uit na meldingen van een zogezegd gewapende, in het zwart geklede man met een kap. Hij bleek gewoon met een stofzuiger in de weer in zijn wagen.

15u40
Op de Place du Trocadéro stond een agent met een getrokken wapen bij de ingang van het metrostation. Lees er hier meer over.
15u36
Brandweerlui rollen waterslangen uit bij het bedrijf waar de terroristen zitten.
15u30
De broers Kouachi zitten al zo'n zes uur in het bedrijf in Dammartin-en-Goële.
15u28
In Rouen heeft een 40-jarige man geprobeerd een Mercedes in brand te steken met een brandende sok. Dat meldt infonormandie.com. Dezelfde site meldt ook dat in Grand-Couronne, nabij Rouen, een gewapende man met een kap zou zijn opgepakt.
15u19
De Place du Trocadéro werd ontruimd, maar er zou niets aan de hand zijn. Het plein bevindt zich in het 16de arrondissement van Parijs.
15u13
Het is inmiddels zonder twijfel duidelijk dat Saïd Kouachi in 2011 naar Jemen is geweest.
15u11
Het is ook duidelijk dat Amedy Coulibaly, de verdachte van de aanslag in Montrouge, de broers Kouachi kent. Het zou ook Coulibaly zijn die momenteel mensen gegijzeld houdt in Vincennes. Hij zou de vrijlating van de broers eisen, meldt Europe 1.
15u08
Rond de drukkerij zijn maar liefst zo'n duizend agenten aanwezig.
14u42
In Dammartin hebben een heleboel journalisten, cameralui en fotografen postgevat bij het bedrijf waar de daders van de aanslag op Charlie Hebdo zich hebben verschanst.

© getty

14u16
Islamitische Staat eist volgens The Washington Times de aanslagen in Parijs op en dreigt met nieuwe acties in Groot-Brittannië en Amerika.
14u03
Alle toegangswegen tot Dammartin zijn nog steeds afgesloten. Twaalf bussen zijn aangekomen om de naburige scholen te evacueren. 
13u38

In het Parijse Vincennes is nog een vermeende gijzeling aan de gang in een winkel. Het zou gaan om dezelfde dader als in Montrouge. Verscheidene getuigen maken melding van schoten. Le Monde kon een bevestiging krijgen van de schoten, maar niet van de gijzeling of het feit dat de dader die van in Montrouge is. Agenten voeren evacuaties uit. Meer over de situatie daar lees je in dit artikel.

13u20

Said of Chérif Kouachi heeft gesproken met BFMTV, een Franse nieuwszender. Die had gewoon de drukkerij gebeld in de loop van de voormiddag en één van de twee nam op. Wat er gezegd is? BFMTV weigert daarop in te gaan en heeft voorlopig ook nog niks uitgezonden. Waarschijnlijk mogen ze niet, want het nieuws werd gelekt aan AFP door iemand van de ordediensten. BFMTV bevestigt wel dat er contact is geweest.

13u13

Het gaat nog even duren: “Les équipes vont tenter d'établir un contact, la priorité est d'établir un dialogue. Cela peut prendre du temps, plusieurs heures.” (We zijn aan het proberen contact te leggen om een dialoog op te starten, dat gaat tijd nemen, verschillende uren.)

13u11
De Franse president François Hollande volgt de ontwikkelingen op de voet in zijn 'situation room'.
13u07

Charlie Hebdo gaat door! Een tekenaar heeft al drie werken klaar voor de uitgave van volgende woensdag.

12u58

De burgemeester van Dammartin-en-Goële roept alle inwoners op binnen te blijven, met de deuren gesloten. Kinderen moeten op school blijven.

Het mobiele netwerk ligt er plat.

13u06
Tja. Wat moet je hiermee? We zijn ondertussen bijna drie uur verder en dan dit: "Nous ne pouvons pas le (la présence ou non d'un otage) confirmer de manière officielle et fiable au moment où je vous parle", zegt de woordvoerder van de Franse minister van Binnenlandse Zaken.
13u02
De familie en vrienden van de gegijzelde, Michel Catalano zijn, de bedrijfsleider van de drukkerij Création Tendance et Découverte, maken zich grote zorgen op Facebook. 
12u27
De ordediensten laten een tank aanrukken leek het even ... maar dat bleek toeval te zijn.
12u36

De gegijzelde zou Michel Catalano zijn, de bedrijfsleider van de drukkerij Création Tendance et Découverte. Zijn echtgenote probeert al heel de dag contact met hem te hebben.

12u28

In Liévin in de regio Pas-de-Calais zijn er weer racistische leuzen en swastika’s geschilderd op de gevel van een moskee. Er werd ook een varkenskop achtergelaten.

11u50
Een aantal buitenlandse journalisten probeert via kleine wegen dichtbij de plaats van de gijzeling te geraken. Enkelen arriveren in Dammartin met een taxi.
11u40

De man die gisteren met een kalashnikov twee agenten doodschoot in Montrouge, moet de twee broers Kouachi zeker kennen. Hij komt net als hen uit het nest jihadisten die tien jaar geleden werd geronseld door al-Qaida in de moskee aan de Rue Stalingrad in de buurt van het park Buttes-Chaumont. Hij is nog voortvluchtig.

11u33
De broers Kouachi stonden al jaren op de zwarte lijst van Homeland Security als "gevaarlijk". Verschillende Franse magistraten en speurders hebben ondertussen gereageerd: volgens hen moeten de mensen beseffen dat om één vermeende terrorist constant in de gaten te houden al snel meer dan 20 man personeel nodig is.
11u27

De ziekenhuizen van Meaux et Marne-la-Vallée zijn gevraagd om iedereen op te trommelen en zich klaar te maken voor “de opvang van potentiële slachtoffers”.

11u23
De onderhandelaars van de antiterreurgroep slagen er niet in te communiceren met de broers Kouachi in de drukkerij.
11u20
Ook de aanslag gisteren in Montrouge in het zuiden van Parijs gisteren waarbij een 26-jarige agente werd vermoord en een andere agent verwond, blijkt gepleegd te zijn door een jihadist. De man is gekend, maar nog niet gepakt. Er zijn wel twee anderen opgepakt in de zaak. De dader zou ook komen uit "het milieu van islamisten die in Syrië zijn gaan vechten".
11u11

De broers Kouachi hebben laten weten dat ze "willen sterven als martelaars" laat de député van Damartin-en-Goële, Yves Albarello (UMP), weten.

10u58
De vier zwaar gewonden bij de aanslag op Charlie Hebdo zullen het overleven heeft minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve net gezegd. Zeven andere gewonden hebben ondertussen het ziekenhuis al verlaten.
10u55
De drie helikopters die boven het industrieterrein hingen, zijn zopas verdwenen. 
10u55

Sinds vannacht is overigens niet langer sprake van "verdachten" maar van "daders": "Chérif et Saïd Kouachi sont formellement reconnus par les autorités comme agresseur de l'attentat de mercredi matin." Dat gebeurde op basis van de CCTV-opnames die gemaakt werden van de raid op Charlie Hebdo.

10u53

De hele toestand begon omstreeks negen uur toen  een grijze Peugeot 2006 gestolen werd  in Montagny Sainte-Félicité (Oise) door twee individuen “correspondant au signalement des frères Kouachi”.

10u52

Er zou één man gegijzeld worden door de Kouachi's  in een drukkerij in Dammartin-en-Goële, op 80 kilometer van Parijs. Het gaat om een kleine drukkerij, naast een distributiecentrum van Aldi, dat Création Tendance Découverte heet. 

10u49

Volgens voormalig minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant op RTL zijn er wel degelijk meerdere gegijzelden. 

10u45

Volgens een journaliste van Le Figaro die ter plaatse is er wel degelijk twijfel momenteel of de broers nog steeds in de drukkerij zijn.

10u44

In dit gebouw zou het te doen zijn:

10u43

Vijf helikopters cirkelen over het gebied, dat helemaal is afgesloten:

10u44
10u43
10u41

Talloze wagens van ordediensten spoeden zich naar Dammartin:

10u35

Luchthaven:

Op luchthaven Roissy-Charles-de-Gaulle, een tiental kilometer van de plaats waar de gijzelneming plaatsvindt, zijn twee van de vier banen gesloten om de politiehelikopters niet te hinderen. De site FlightRader24 merkt op dat meerdere vluchten vertraging hebben of worden omgeleid:

09u28
09u48

Lees meer