Elke maandag meer: nu al 40.000 in Dresden op straat tegen islam. Met de stille steun van helft van alle Duitsers

Het lijkt erop dat de drama’s in Parijs de groep Duitsers die de anti-islambeweging Pegida steunen, alleen meer groter maakt. Gisterenavond daagden volgens de organisatie 40.000 manifestanten op in Dresden voor de ondertussen wekelijkse mars tegen “de islamisering van Avondland”. Die 40.000 (25.000 volgens de politie) genieten volgens een heel verontrustende studie overigens de stille steun van ongeveer de helft van de Duitsers. 

Pegida betekent staat voor Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes of Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Avondland. De beweging werd in oktober opgericht op Facebook door Lutz Bachman. De beweging organiseert sinds oktober 2014 iedere maandag een demonstratie in Dresden tegen wat ze de islamisering van Duitsland en Europa noemt. Iedere optocht in het centrum van Dresden wordt afgesloten met toespraken door de organisatoren. Het gaat doorgaans over het beschermen van de Duitse identiteit en het behoud van de joods-christelijke cultuur van het “Avondland” Europa. 

Lügenpresse

De bekendste leuzes die tijdens de demonstraties worden geroepen zij “Wir sind das Volk”,  in tegenstelling tot de “Volksverräter" en de media, de “Lügenpresse”.  Volgens Duitse onderzoekers en media zitten er een pak neonazi's en bij het gerecht bekende voetbalhooligans bij de aanhangers van het eerste uur.

De eerste demonstratie in Dresden was op 20 oktober 2014, waaraan ongeveer 200 personen deelnamen. Op 15 december waren er ca 15.000 deelnemers. Op 22 december werden 17.500 deelnemers geteld. Ook in andere Duitse steden en in Zwitserland en Oostenrijk worden ondertussen Pegida-marsen georganiseerd, zij het op een veel kleinere schaal. 

De leider? Een veroordeelde crimineel

Pegida, dat onder meer voorstander is van strengere gevangenisstraffen en een criminele nultulerantie voor allochtonen, is het geesteskind van Lutz Bachman. De 41-jarige heeft nochtans zelf al aardig kunnen profiteren van wat hij en zijn medestanders een laks gerechtssysteem noemen. In 1998 werd hij tot drie jaar en acht maanden cel veroordeeld wegens het toebrengen van slagen en verwondingen, inbraak en diefstal.

Kort na zijn veroordeling vluchtte hij naar Zuid-Afrika, waar hij twee jaar onder een valse naam leefde. Toen zijn visum afliep werd hij ontdekt en moest hij terug naar Duitsland. Daar ging Bachmann de cel in, maar na twee jaar werd hij verveoegd vrijgelaten. In 2008 werd hij twee keer betrapt met grote hoeveelheden cocaïne: één keer 40 gram en één keer 54 gram. Hij kreeg daarvoor een voorwaardelijke straf, die overigens volgende maand afloopt.

Bangelijke cijfers

Hoe blind zijn volgers zijn voor dat strafblad is de vraag. In elk geval is er een serieuze voedingsbodem voor de anti-islambeweging van Bachmann, dat blijkt uit de studie Sonderauswertung Islam 2015 van Bertelsmann Stiftung. Daaruit blijkt dat momenteel 57 procent van de Duitsers de islam als een bedreiging ziet. Twee jaar geleden was dat 53 procent. 61 procent van de Duitsers zegt dat de islam niet thuishoort in het Westen (was 52 procent). Vier op tien Duitsers beweert zich een vreemde te voelen in zijn eigen land. En één op vier wil voortaan moslims toegang tot het Duitse grondgebied ontzeggen.

Tegenbeweging

Gelukkig komt er verbod ook steeds meer tegengas. In verschillende Duitse grootsteden zijn ook gisteren weer tienduizenden mensen de straat opgegaan uit protest tegen Pegida. In Leipzig kwamen 30.000 mensen samen voor een mars tegen het Pegida-filiaal dat daar Legida heet. In München namen rond de 20.000 mensen deel aan een optocht met als slogan München is gekleurd. Ook in Hannover (11.000) en Berlijn (4.000) waren er tegenbetogingen. 

De Duitse kanselier Angela Merkel heeft zich al verschillende keren haar verontrusting uitgesproken over Pegida. Gisteren nog, toen ze benadrukte dat “de islam bij Duitsland hoort.”

Lees meer