Vreemd: parket ziet geen link tussen Verviers en Parijs, maar daar zijn ze categoriek dat die er wel is

Volgens het parket is er geen link tussen wat er gebeurde in Verviers en wat er gebeurde in Parijs. Maar bronnen dicht bij het onderzoek in Parijs zijn categoriek dat die er wel is, en dat het de wapens waren die bij onder meer Amady Coulibaly werden gevonden die leidden tot de inval en schietpartij in ondermeer Verviers.

Volgens het federaal parket is er geen direct verband met de aanslagen in Parijs. "Politiediensten waren al weken de actie aan het voorbereiden." En: de terroristen stonden op het punt om een zware aanslag te plegen. "De doelwitten voor de aanslagen waren politiemensen of politiegebouwen."

Maar volgens onze bronnen en die van de Franse zender TF1 onder meer in Parijs zou er wel degelijk een link zijn. Daar omschrijven ze de bende in Verviers als  "een groep die zich bezighield met het organiseren van de trips naar Syri√ę voor jihadisten. De bende is ook bekend als wapenleverancier voor het misdaadmilieu, in het bijzonder zwaar banditisme en jihadistische groeperingen."

Coulibaly

En: "Het gaat om de leveranciers van de wapens waarmee Amedy Coulibaly zijn aanslag pleegde op de joodse supermarkt. Ook de ontstekingsmechanismen, de kogelvrije vest en ander materiaal dat in het appartement van Coulibaly werd gevonden zou door hen geleverd zijn."

Volgens dezelfde bron zou er wel niks op wijzen dat er "afspraken over gecoördineerde aanslagen" tussen Coulibaly en de leveranciers waren.

De bende in Verviers zou ook de wapens hebben geleverd waarmee Mehdi Nemmouche de aanslag op het Joods Museum pleegde op 24 mei. Nog volgens de bron die in Parijs bij het onderzoek is betrokken zou tot de actie van vandaag besloten zijn nadat eerder deze week uitlekte dat Coulibaly en de broers Kouachi hun wapens hadden gekocht in ons land. 

Het federaal parket beweert echter dat de actie van vanavond al weken is voorbereid. 

Er zijn dus drie mogelijkheden: of de Franse versie klopt niet, of de Belgische, of ze hebben allebei gelijk en er is geen communicatie.

Lees meer