De Wever krijgt 30 para's, maar Antwerpen wordt "geen belegerde stad"

Niet schrikken wanneer je morgen zwaarbewapende militairen ziet rondlopen in Antwerpen. Zo'n dertig paracommando's worden er uit voorzorg ingezet om strategische plaatsen te bewaken, vooral de joodse wijk.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) legt aan Het Nieuws van VTM uit dat de militairen worden ingezet opdat de politie zich kan concentreren op haar eigenlijke opdrachten. Vanaf zeven uur 's morgens al zouden de eerste eenheden "statische bewakingsopdrachten" uitvoeren, onder het bevel van de politie.

In het regeerakkoord is voorzien dat het leger dergelijke opdrachten kan uitvoeren wanneer het dreigingsniveau in ons land wordt opgetrokken naar niveau drie van vier. En dat is het geval na de grote antiterreuractie van gisteravond. Daarbij werden een reeks huiszoekingen verricht, waar in Verviers drie verdachten werden neergeschoten.

De Wever was al langer vragende partij, zegt hij aan Radio 2 Antwerpen, met een grote kanttekening: "Defensie komt in ondersteuning, defensie neemt het hier niet over. We zijn geen belegerde stad, we zijn alleen een stad waar we graag proberen alle voorzorgsmaatregelen te nemen om onze burgers te beveiligen en hen een veilig gevoel te geven."

De burgemeester kan nog niet zeggen hoe lang de maatregel geldt.

Lees meer