Wat we weten over verdachten Verviers

De terreurverdachten die in Verviers werden neergeschoten worden omschreven als uiterst gevaarlijk. Volgens bronnen van De Standaard zouden ze niet van Verviers zijn, maar het huis daar gebruikt hebben als onderduikadres.

Over de neergeschoten terreurverdachten is nog maar weinig informatie vrijgegeven. Maar dat ze extreem gevaarlijk waren, is duidelijk. Dat bleek al meteen uit de manier waarop ze de ordediensten onder vuur namen bij de inval in Verviers, vernam de VTM-nieuwsredactie van specialisten, onder wie criminoloog Brice De Ruyver van de UGent. In het huis werden vier AK47-oorlogswapens, vier handvuurwapens en explosieven gevonden, plus verscheidene politieuniformen, gsm's, walkie-talkies en valse documenten.

Syriëstrijders

De Ruyver wijst erop dat een aantal verdachten uit oorlogsgebied in Syrië komen, waardoor ze getraind zijn om wapens te gebruiken en ook precies weten hoe je iemand moet uitschakelen. Verder waren ze prima voorbereid, gezien het gevonden wapenarsenaal en de politieuniformen waarmee ze dichtbij een doelwit zouden kunnen komen.

De meeste verdachten hebben de Belgische nationaliteit en zijn opgeleid en gedrild in Syrië, aldus nog VTM. Dergelijke teruggekeerde Syriëstrijders moeten dan ook allemaal worden opgevolgd. "Volg je ze niet politioneel of via de inlichtingendiensten, dan ga je ze misschien toch sociaal moeten volgen", aldus De Ruyver. "Zelfs al zijn ze zeer ontgoocheld teruggekeerd, dan hebben die toch traumatische ervaringen en dan zijn dat mensen die op zichzelf een gevaar uitmaken." Nog volgens VTM hebben de meesten onder hen al voor ze vertrekken een criminele achtergrond, en geraken ze zo aan geld om hun wapens te financieren.

Onderduikadres 

Volgens bronnen van De Standaard was het huis in Verviers een onderduikadres voor jihadi's, en was geen van de daar aangetroffen mensen inwoner van Verviers. De krant meldt ook dat de 25-jarige Marouane E., die gisteravond in Verviers werd opgepakt in het huis waar het vuurgevecht plaatsvond, ontkent dat hij een terrorist zou zijn of aanslagen wou plegen op politiemensen. Hij zegt ook dat hij nooit in Syrië is geweest en heeft een blanco strafblad, stelt zijn advocaat aan de krant. E. wordt toch in verdenking gesteld voor een reeks misdrijven, waaronder lidmaatschap van een terroristische groepering. Speurders pakten ook enkele van zijn familieleden op in het Brusselse.

Lees meer